26 maja 2018

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)

Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 2 niewielkie bakłażany 
- 1 pierś z kurczaka 
- 100 g sera mozzarella 
- 2 cebule szalotki 
- 2 pomidory 
- 1 ząbek czosnku 
- kilka pomidorków koktajlowych 
- 1 jajko 
- 1 łyżka śmietany 
- 1 płaska łyżeczka oregano 
- 1 szczypta ostrej papryki 
- oliwa z oliwek 
- świeży rozmaryn 
- sól i pieprz 

Przygotowanie

KROK 1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.
KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy. 
KROK 3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych. 

Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.


Życzę smacznego! :)

22 komentarze:

  1. Pycha danie Kasiu. Jak ja lubię bakłażany, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczonego bakłażana! Twoja propozycja jest cudna, świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekane warzywa! Często w podobny sposób przygotowuje także cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie byśmy wymieniły bakłażan na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam faszerowane warzywa :) A Twoja propozycja prezentuje się bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie i to bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojejjj! Jak to wygląda obłędnie! ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda. Zapisuje przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, wygląda bardzo bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Już wiem, że muszę kupić bakłażany!

    OdpowiedzUsuń