2017-01-24

Kasza jęczmienna z szynką i warzywami

Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę szybkiego, niedrogiego i prostego w przygotowaniu dania. Kasza jęczmienna w połączeniu z szynką i warzywami to dobry sposób na błyskawiczny obiad, który będzie pożywny i smaczny. Tego typu połączenie będzie także świetnym posiłkiem do pracy. Wystarczy włożyć porcję do lunch boxa, którą będziemy mogli zjeść na zimno lub podgrzać ją w kuchence mikrofalowej.

Potrzebne składniki

- 100 g kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula biała
- 1 mała czerwona papryka
- 100 g szynki
- 3/4 szklanki bulionu
- oliwa z oliwek
- koperek
- ostra papryka
- sól i pieprz

Przygotowanie

Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez chwilę, aż ta się przyrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę paprykę, marchewkę i pietruszkę, przesmażamy i zalewamy bulionem - dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej al dente) dodajemy do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy i gotowe! Danie możemy podać także z odrobiną startego parmezanu.


Życzę smacznego! :)

31 komentarzy:

  1. Idealna porcyjka :) Ależ bym zjadła! Pyszności. Bardzo lubię kaszę! Pysznie się to prezentuje i zjadłabym ze smakiem. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszna propozycja na obiadek

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne i bardzo zdrowe. Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję spróbować kiedyś coś podobnego i było przepyszne! Ściągam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowo, szybko i pysznie. Same plusy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie byśmy taką sałatkę wzięły na uczelnię :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kaszę pod taką postacią !

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie cudeńka, to ja do pracy uwielbiam sobie robić. Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń