2016-12-18

Kurczak z Kalerosse na słodko

Tym razem zapraszam na przepis z wykorzystaniem kalerosse™ na ciepło. W połączeniu z kurczakiem, cebulką i nutką słodkości smakuje wybornie. Koniecznie musicie spróbować tego nowego warzywa, bo jest smaczne, zdrowe i może znaleźć szerokie zastosowanie w Waszej kuchni :)
 Potrzebne składniki 

- pierś z kurczaka
- 1 cebula biała
- 150 g kalerosse™
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki ciemnego sosu sojowego
- sól i pieprz
+ ryż jaśminowy

 Przygotowanie 
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy w paski i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy kawałki kurczaka i smażymy go przez około 3 minuty. 
KROK 2. Następnie dodajemy kalerosse™, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy wszystko przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu oraz ciemny sos sojowy i dusimy całość pod przykryciem przez około 2 minuty. Danie doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie) i podajemy z ryżem jaśminowym.
Kurczak z Kalerosse na słodko
Więcej informacji o kalerosse™ można znaleźć na stronie:


Wszystkie ciekawostki oraz propozycje jak przygotować kalerosse™, znaleźć można tutaj:

Kurczak z Kalerosse na słodko

34 komentarze:

  1. Smaczny i zdrowy, oraz apetycznie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie. Nadal mnie ta zieleninka zastanawia. Nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz jej spróbować :) Połączenie jarmużu i brukselki jest świetne! :D

      Usuń
  3. Pierwsze słyszę o takim połączeniu! Super

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny sposób na kalerosse :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiło mnie to kalerosse! Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam jego spróbowanie :) Dziękuję bardzo :*

      Usuń
  6. Ależ pyszny :) Prezentuje się świetnie! Zjadałabym ze smakiem. Czemu ja dziś nie mam takiego smakowitego obiadu? :) Robisz smaka...
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło - dziękuję :* Ja również ciepło pozdrawiam :*

      Usuń
  7. Jeszcze nigdy nie słyszałem o tym kalerosse. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chciałabym spróbować tego ciekawego warzywka

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo interesujące danie, aż jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z zielonym zawsze kurczakowi do twarzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie ciekawe warzywo! nie widziałam go jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy ryż jaśminowy na słodko ale w takim wydaniu też musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń