2016-11-08

Łazanki z drobiową kiełbasą

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Ostatnio chodziły za mną łazanki i musiałam je w końcu popełnić :D Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną - wyrazistą i zapiekaną wersję łazanek z dodatkiem domowej kapusty kiszonej, warzyw oraz drobiowej kiełbasy. Smacznie polecam :D
Łazanki z drobiową kiełbasą
Potrzebne składniki

- 500 g makaronu łazanki
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula biała
- pętko kiełbasy drobiowej (użyłam tej z piersi kurczaka)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- olej do smażenia
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kurkuma
- ostra papryka mielona
- pieprz czarny i ziołowy

- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Makaron łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy. Zawartość od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się makaronowych kwadracików.

KROK 2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki*, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy i dusimy około 40 minut**.

* Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna możemy ją wcześniej wypłukać. Ja użyłam 2 tygodniowej, jeszcze delikatnie kwaskowatej kapusty.

** Podczas duszenia kapusty nie należy dopuścić do całkowitego odparowania wody. Jeśli bulionu będzie za mało - uzupełnijmy go.

KROK 3. Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki i chwilę wszystko przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kapusty na 10 minut przez końcem jej duszenia. Na tej samej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę.

KROK 4. Odcedzone łazanki mieszamy z zawartością garnka oraz podsmażoną kiełbasą, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 - 35 minut. 
Łazanki z drobiową kiełbasą
Zapiekanie sprawi, że smaki i aromaty wszystkich składników dania 
doskonale przejdą między sobą.
Łazanki z drobiową kiełbasą

Łazanki z drobiową kiełbasą

28 komentarzy:

  1. Ja też lubię kuchnię polską, a Twoje danie wygląda super smacznie. Taki obiad poproszę! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam podobnego dania. Faktycznie takie tradycyjna, polska kuchnia i mnie kojarzy się z dzieciństwem. Narobiłaś mi ogromnej ochoty na takie łazanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawie wygląda!: )
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się to danie źle kojarzy moja teściowa je uwielbia, a ja jej już nie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wieki nie jadłam łazanków! I chętnie przypomniałabym sobie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Koniecznie - smaki dzieciństwa są najlepsze! :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię łazanki i bardzo dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię łazanki, w rodzinnym domu robiła je moja mama, a teraz od czasu do czasu przygotowuje je mój mąż, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - pychota :) Proste, a jakie smaczne danie, które może przenieść nas w smaki dzieciństwa :D

      Usuń
  8. W te wakacje miałam okazję jeść pierwszy raz łazanki na stołówce w placówce w której miałam praktyki... no a dobre to one nie były xD Twoja wersja na pewno jest 100000 razy lepsza :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo do łazanek też należy podejść z sercem :) Pozdrawiam :) <3

      Usuń
  9. Przyznam szczerze, że łazanek nigdy jeszcze nie jadłam. W moim domu rodzinnym jakoś nigdy się ich nie robiło, a sama też do tej pory nie próbowałam ich przygotować. Kusisz mnie, żeby jednak spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować łazanek. Danie jest proste, ale bardzo pożywne i smaczne. Można je pokochać i na stałe wpisać w domowe menu :D Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń