2016-11-11

Soczysta polędwiczka wieprzowa

Zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje małym oraz dużym smakoszom. Jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego gorąco go Wam polecam :)
polędwiczka wieprzowa
Potrzebne składniki

- polędwica wieprzowa
- 1 cebula biała

MARYNATA
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki tymianku
- szczypta ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).  
KROK 2. Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut. 
* cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu
Po upieczeniu dajemy polędwicy "odpocząć" przez 5 - 10 minut, a następnie kroimy ją na kawałki. 
Podajemy z powstałym w rękawie sosem oraz kawałkami cebuli. 
Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką.
mięso pieczone w rękawie

58 komentarzy:

  1. Idealne danie na niedzielny obiad 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już mamy skusić się na jakieś mięsko to musi być ono soczyste i mięciutkie zarazem :P Twoje wygląda właśnie na takie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne soczyste mięsko, Kasiu śliczne zdjęcia robisz :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Perfekcyjna polędwiczka w pysznej marynacie! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba niedługo zrobię sobie takie mięcho. Mam ostatnio straszną ochotę na taką opcję!
    >FOXYDIET

    OdpowiedzUsuń
  6. Polędwiczki to moje ulubione mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę obiadu! Mięsko wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna marynata. Bardzo mi odpowiada jej skład :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejna apatyczna potrawa. Ja chociaż za mięsem nie przepadam, to jednak na twoje z przyjemnością skusiłabym się.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne mięsko, obiadek z nim musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. polędwiczkę to ja chętnie w każdej kombinacji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pieknie prezentuje się na talerzu. Super przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się bosko! Marynata wyjątkowo pod mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda na bardzo soczystą. Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj kusisz tą polędwiczką... :D. Uwielbiam Takie mięso <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Boska, wygląda obłędnie po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  17. To bardzo ważne aby nie przeciągnąć polędwiczki - bardzo soczysta wyszła, to widać! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie się robi 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam, pyszne. Piekłam prawie godzinę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam ją na niedzielny obiad i wszystkim bardzo smakowała! Świetna na ciepło, jak i na zimno - do sałatki czy na kanapkę. Na pewno powtórzę ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! :) Cieszę się, że wszystko się udało :)

      Usuń
  21. Świetny przepis , chyba zaplusowałam przed przyszłą teściową :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Boa noite. Fiquei cheio de vontade de provar essa receita.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dzięki za ten przepis. Nie wiedziałem, że mogę tak dobrze przygotować mięso yeah!

    OdpowiedzUsuń