2016-08-10

Pasta "pesto" z awokado i bazylii

Kocham pesto w rozmaitych kombinacjach składnikowych, jak również zdrowe i pożywne pasty z awokado. Dzisiaj postanowiłam połączyć ulubione przeze mnie składniki i tak powstał niezwykle zgrany duet czyli kulinarna fuzja, łącząca w sobie zielone pesto bazyliowe oraz aromatyczną pastę z awokado. Pasta "pesto" idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystana także jako smarowidło do pieczywa, dodatek do jajek, wędlin czy serów. Całość jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna. Głębi smaku oraz nutki pikanterii dodaje czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz ser cheddar red. 
Pasta "pesto" z awokado i bazylii
 Potrzebne składniki 

- 1 awokado
- 1 drzewko bazylii
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g sera cheddar red
- 3 ząbki czosnku 
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżka soku z cytryny 
- 0,5 łyżeczki ksylitolu 
- świeżo mielony pieprz 
- sól do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

KROK 2. Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).

KROK 3. Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Pasta "pesto" z awokado i bazylii
Pasta może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad 👌).
Pasta "pesto" z awokado i bazylii

PRZECHOWYWANIE
Pastę przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni. 
pesto z awokado i bazylii

33 komentarze:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Piękna buteleczka z oliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna musi być ta pasta! Jeszcze tak nie łączyłam awokado, a bardzo lubię z niego pasty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam Kochana :) Bardzo nam smakowała :D

      Usuń
  3. Będę musiała spróbować stworzyć takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny fajny przepis na pesto. Jesteś w nich mistrzynią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pesto z gotowanym na parze brokułem zjadłybyśmy najchętniej <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł na połączenie go z brokułem :) Zielona moc :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  6. Ostatnio jestem uzależniona od awokado, więc ta pasta jest jak najbardziej dla mnie. A jeszcze jak widzę cheddara, to wiem, że będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam awokado. Serdecznie polecam to połączenie. Ja się w nim zakochałam :D

      Usuń
  7. Niesamowicie uwielbiam pesto, a własnej roboty to już w ogóle! :)
    pozdrawiam ,mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Kulinarne cudo! <3 Ciekawie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pesto :-) super połączyłaś smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie łączyłam jeszcze pesto i awokado ze sobą, ciekawy pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie jest to najlepszy sposób na szybki obiad. Świetny przepis! :D

    OdpowiedzUsuń