2016-02-13

Gulasz meksykański

Propozycja na aromatyczny i wyrazisty w smaku gulasz drobiowy skąpany w pomidorowym sosie z warzywami. Danie jest smaczne i bardzo pożywne, doda nam mnóstwo energii oraz świetnie rozgrzeje.
Gulasz meksykański
Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 500 g przecieru pomidorowego
- mała puszka drobnego groszku (170 g)
- mała puszka kukurydzy konserwowej (170 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki chili
- około 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz
- olej słonecznikowy

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy również pokrojoną w kostkę czerwona paprykę - chwilę razem przesmażamy. Do warzyw dodajemy kawałki kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i smażymy wszystko do momentu, aż mięso delikatnie się zetnie.

KROK 2. Zawartość patelni zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier trzcinowy, oregano, słodką paprykę mieloną oraz chili i dusimy wszystko przez około 10 minut.

KROK 3. Po tym czasie sos doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy odsączony z zalewy groszek oraz kukurydzę - chwilę razem dusimy i gotowe!

Gotowy gulasz podajemy z ryżem lub chlebkiem kukurydzianym oraz świeżym oregano.
Gulasz meksykański

15 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie - chętnie zjadłabym dzisiaj taki obiad. Lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę użyć kukurydzy i groszku w małych puszkach od Bonduelle?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie to wygląda. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kuchnie meksykańską. Już wiem co jutro będzie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusząco wygląda, przepyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny obiad. W zasadzie całkiem moje smaki :)
    Tak dużo smaku, a tak proste w zrobieniu :))
    Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje smaki!
    A jak pysznie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń