2015-11-05

Gulasz tajski

Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki. 
Gulasz tajski
Potrzebne składniki

- 500 g wieprzowiny
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 5 łyżek słodkiego sosu sojowego
- olej do smażenia
- mąka (do oprószenia mięsa)
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

PRZYPRAWY
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz

DODATKI
- ryż
- natka pietruszki
- łyżeczka masła

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je mąką i smażymy na oleju na delikatnie złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu koło 1,5 godziny.

KROK 2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i podsmażamy je na oleju. Na koniec smażenia dodajemy do całości drobno pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wszystko razem przesmażamy do momentu, aż warzywa będą delikatnie miękkie.

KROK 3. Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa (po 1,5 godzinie duszenia) wraz z curry oraz kardamonem i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec do szklanki zimnej wody dodajemy sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Gotowy gulasz podajemy z ryżem doprawionym kardamonem, masłem i świeżą natką pietruszki (możemy zastąpić ją także świeżą kolendrą).
Gulasz tajski

2 komentarze: