2015-10-02

Pesto w programie "Przepis dnia"

Pesto to element kuchni włoskiej, który pokochałam najbardziej. Przygotowuję je bardzo często z różnego rodzaju ziół, orzechów, serów i rozmaitych składników. Postanowiłam odejść od tradycji i przygotować pesto z wykorzystaniem polskich produktów i roślin tj. czosnek, tradycyjny oscypek wędzony, orzechy, natka pietruszki czy zdrowy, tłoczony na zimno olej z polskiego rzepaku. 

Dzięki portalowi DoradcaSmaku.pl mogłam podzielić się swoim przepisem z szerszą publicznością na antenie TVP1 w programie "Przepis dnia" i wspólnie z przesympatyczną Ewą Olejniczak - mistrzynią w świecie kulinariów, przygotowałam pesto w iście polskim wydaniu.
Pesto w stylu polskim w programie "Przepis dnia"
Pesto w stylu polskim przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją. A jak je przygotować? Zapraszam do poznania składników i kolejnych kroków wykonania.
Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

Potrzebne składniki

 - 2 pęczki natki pietruszki 
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g wędzonego oscypka
 - 3 ząbki polskiego czosnku
- 150 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
-  2 łyżeczki musztardy kremskiej Prymat
- 1 czubata łyżeczka miodu gryczanego

 PRZYPRAWY
 - 3 łyżeczki suszonej cebuli Prymat
- 1 szczypta mielonego kminku Prymat
- Pieprz czarny- MŁYNEK Prymat
- sól ziołowa Prymat

 Przygotowanie 
KROK 1. Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia. 
KROK 2. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać swój aromat. Podczas prażenia, mieszamy zawartość patelni i uważamy, aby nie przypalić orzechów. 
Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy je za pomocą rozdrabniacza. 
KROK 3. Wędzony oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 
* Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser. 
KROK 4. Następnie do dużego rozdrabniacza przekładamy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku oraz dolewamy część oleju rzepakowego. Wszystko miksujemy do momentu delikatnego rozdrobnienia ziół. Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę). 
KROK 5. Do rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy miód gryczany, musztardę kremską, starty oscypek, rozdrobnione orzechy, szczyptę mielonego kminku, suszoną cebulę, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy lub miksujemy (dosłownie chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. 
Całość doprawiamy solą ziołową oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente. 
PRZECHOWYWANIE: W przypadku przygotowania większej ilości pesto, należy przełożyć je do słoiczka, wierzch zalać dodatkową ilością oleju rzepakowego, zakręcić i przechowywać w lodówce.
pesto w stylu polskim
Serdecznie dziękuję portalowi DoradcaSmaku.pl za niesamowitą kulinarną przygodę w programie oraz firmie Prymat, także za jej asortyment aromatycznych przypraw i produktów, które urozmaicają moją kuchnię każdego dnia. Dzięki nim każdy posiłek jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Dziękuję także Ewie Olejniczak oraz całej ekipie telewizyjnej za wspaniały i miły czas podczas przygotowywania pesto oraz serdecznie polecam kolejne odcinki programu "Przepis dnia", w których możemy znaleźć niesamowite propozycje na przepyszne dania.
Pozdrawiam także blogerkę Wioletę Szczepańską, którą miałam okazję spotkać podczas nagrań i której życzę dalszych sukcesów oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji.
Wszystkim czytelnikom życzę smacznego odkrywania różnorodnych odmian pesto, także tego w polskim stylu!

19 komentarzy:

  1. Kasiu ja Tobie również życzę wspaniałych i kolejnych osiągnięć kulinarnych i nie tylko. Mi również było bardzo miło Cię poznać:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam twoje pesto i bardzo dziękuję za przepis. Najlepsze jakie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to czytać - dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Świetnie wyszłaś Kasiu! Pozdrawiam Elka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałem. Super Kasiu, jak zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  8. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i jestem pewna że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo mi miło. Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  9. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń