2015-10-02

Kartoflanka z drobiową kiełbasą

Zupy to moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące, pożywne i niezastąpione w zdrowej diecie. Talerz dobrej zupy może być doskonałą propozycją na danie główne, ale równie dobrze sprawdzi się jako pierwsza część obiadu. Zupa jest także świetnym rozwiązaniem po wyczerpującym treningu lub jako danie awaryjne, które zawsze możemy zamknąć w słoiku. Moja dzisiejsza zupa to kartoflanka z lekką, drobiową kiełbasą z piersi kurczaka, gotowana na intensywnym wywarze warzywnym. Jest aromatyczna, pożywna i bardzo smaczna. Serdecznie polecam :)
Potrzebne składniki

- włoszczyzna (na wywar)
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek selera
- biała część pora
- kiełbasa drobiowa (z piersi kurczaka)
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki śmietany
- olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYPRAWY
- majeranek
- koperek suszony
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- szczypta cukru brzozowego

DODATKI
- natka pietruszki

Przygotowanie
KROK 1. Z włoszczyzny przygotowujemy intensywny wywar, który doprawiamy szczyptą cukru brzozowego i 2 łyżkami słodkiego sosu sojowego. Podczas przygotowywania wywaru kroimy w kostkę cebulę oraz białą część pora i szklimy je na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie przekładamy wszystko do miseczki.

KROK 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę, seler oraz pietruszkę w słupki i smażymy je na oleju rzepakowym około 10 minut, dzięki czemu wydobędziemy z warzyw doskonały smak i aromat, który później znajdzie się w naszej zupie.

KROK 3. Wszystkie podsmażone warzywa wraz z porem i cebulką wkładamy do gotującego się bulionu warzywnego, dodajemy przyprawy: majeranek oraz koperek i gotujemy do miękkości.

KROK 4. Podczas gotowania, kroimy w kostkę kiełbasę drobiową i podsmażamy ją na patelni, wydobywając jej piękny aromat. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do zupy i zagotowujemy.

KROK 5. Na koniec hartujemy śmietanę chochelką gorącego bulionu, dodajemy do zupy, którą doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i ponownie zagotowujemy.

Gotową zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze: