2018-01-04

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Witajcie w Nowym Roku! :) Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złotego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.
Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

2017-12-22

Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, dlatego w moim domu nie może zabraknąć go na Święta Bożego Narodzenia. Tym razem przygotowałam to wilgotne, czekoladowe ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, którego wierzch pokrywa marcepanowa polewa z wiórkami kokosowymi. Aromat czekolady podczas pieczenia wypełnia cały dom, a malutki kawałek tego ciasta dostarcza ogromnej rozkoszy naszym kubkom smakowym. Gorąco polecam Wam to wydanie :)
Brownie z marcepanem, kokosem i orzechami

2017-12-20

Bezglutenowy chlebek gryczany

Zakochałam się z tym chlebku, a miłością do niego zaraziła mnie Milena - miłośniczka niebanalnych połączeń i prostych, ale skutecznych rozwiązań. Chlebek jest niezwykle prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny, zdrowy i w pełni bezglutenowy. Możemy go przygotować w wersji drobno i gruboziarnistej z dodatkiem ulubionych ziaren. Gorąco polecam Wam ten chlebek :) 
Bezglutenowy chlebek gryczany

2017-12-17

Ekspresowe pierniczki

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :) 
Ekspresowe pierniczki

2017-12-12

Jajko zapiekane w awokado

To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny. 
jajko w awokado