Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "Food & Travel".
2017-11-11
Persiana
2017-11-09
Kurczak curry z warzywami
Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)
2017-11-06
Deser jogurtowo - owocowy
Witajcie Kochani! Dziś pogoda nas nie rozpieszcza, ale na poprawę humoru i zdrową dawkę energii polecam prosty w przygotowaniu jesienny deser jogurtowy z dodatkiem owoców. Mus malinowy z lekko kwaskową nutą, jabłkowy z aromatyczną nutą cynamonu oraz jogurt naturalny to bardzo zgrane połączenie. Całość wieńczą suszone owoce ananasa i mango. Smacznie polecam :)
2017-10-27
Placki z cukinii z młodym jęczmieniem
Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu placki z cukinii z dodatkiem młodego jęczmienia, który zawiera dużo błonnika, chlorofilu, antyoksydantów, witamin i wartości odżywczych. Lekkostrawna i równie cenna w wartości odżywcze cukinia z połączeniu z młodym jęczmieniem to świetny sposób na lekki, ale bardzo pożywny obiad. Placuszki są puszyste i delikatne. Idealnie komponują się z dodatkiem śmietany, jogurtu greckiego lub sosu czosnkowego. Smacznie polecam :)
2017-10-25
Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Oprócz smaku, cenię ją za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, D, E i B, a także składników odżywczych tj. potas, selen, cynk czy jod. Dzisiaj zapraszam na łososia pieczonego w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu z kasztanów, który smakiem i intensywnością przypomina miód gryczany. Zdrowych tłuszczy i smaku dodają rybie także ziarna sezamu oraz czarnuszki. Smacznie polecam :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)