2017-01-20

Fava - grecka pasta z grochu

Bardzo lubię strączki i wszystkie pasty z ich wykorzystaniem. Hummus z cieciorki uwielbiam, ale ostatnio zagościła u mnie Fava czyli grecka pasta z grochu, która idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek, naleśników oraz dodatek do mięs, ryb i warzyw. Pasta jest zdrowa, pożywna i bardzo prosta w przygotowaniu. Fava jest cennym źródłem białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Uwielbiam ją jeść w połączeniu z pieczonymi warzywami lub słomką ptysiową. Smacznie polecam! :)
Fava - grecka pasta z grochu

2017-01-18

Surówka z pietruszki i marchewki

Bardzo lubię surówki, które są idealnym dodatkiem do obiadu, podkreślają smak potraw mięsnych i rybnych, a także mogą być świetną przekąską w ciągu dnia. Dzisiejsza surówka obiadowa to efekt wykorzystania produktów, które zawsze są w moim domu. Połączenie białej pietruszki, marchewki, cebuli oraz sałaty ze smakowitym i wyrazistym sosem to dobre rozwiązanie na tani i szybki w przygotowaniu dodatek warzywny do naszego obiadu.
Surówka z pietruszki i marchewki

2017-01-16

Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej

Dzisiaj zapraszam na finezyjne, ale bardzo smakowite, wyraziste i aromatyczne połączenie łososia, szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i niebieskiego sera pleśniowego. Tych roladek po prostu trzeba spróbować, gdyż każdy kęs dostarczy nam niesamowitej gry smaków i aromatów. Wnętrze jest idealne, ponieważ łosoś jest bardzo soczysty i wprost rozpływa się w ustach. 
Łosoś pieczony w szynce parmeńskiej

2017-01-14

Szybki deser truskawkowy (wersja fit)

Uwielbiam smakowite, pożywne i lekkie desery, które mogę przygotować błyskawicznie i cieszyć nimi swoje podniebienie. Dzisiaj zapraszam na deser, który przypomni nam smaki lata, a do tego będzie zdrowy i dietetyczny. Truskawki w połączeniu z delikatnym serkiem homogenizowanym oraz ekspandowaną kaszą jaglaną to idealne połączenie, które często wybieram jako drugie śniadanie lub lekką przekąskę w ciągu dnia :)
Szybki deser truskawkowy (wersja fit)

2017-01-11

Hummus z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw.
Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami