2016-12-20

Bliny ziemniaczane - ESK Wrocław 2016

Podczas weekendu zamknięcia Europejskiej Stolicy Kultury, wrocławskie restauracje serwowały wybrane przez siebie przepisy z Wrocławskiej Książki Kucharskiej, promując tym samym lokalną sztukę kulinarną. Mój przepis na bliny ziemniaczane znalazł się w menu restauracji Nadodrze Cafe Resto Bar. Byłam bardzo ciekawa jak smakują placuszki mojego autorstwa, wykonane przez profesjonalnego kucharza. Jestem mile zaskoczona ich smakiem, który dodatkowo świetnie dopełniła rukola, pomidorki cherry oraz crème fraîche.
Bliny ziemniaczane

2016-12-18

Kurczak z Kalerosse na słodko

Tym razem zapraszam na przepis z wykorzystaniem kalerosse™ na ciepło. W połączeniu z kurczakiem, cebulką i nutką słodkości smakuje wybornie. Koniecznie musicie spróbować tego nowego warzywa, bo jest smaczne, zdrowe i może znaleźć szerokie zastosowanie w Waszej kuchni :)

2016-12-16

Koktajl owocowy z Kalerosse

Dziś zapraszam na prawdziwą bombę witaminową - na połączenie pomarańczy, banana i Kalerosse™. Jest to świetny sposób na dostarczenie sobie solidnej dawki zdrowia oraz energii. Koktajl doskonale sprawdzi się przed, jak również po treningu, ale będzie też dobrym rozwiązaniem na samodzielną przekąskę lub zdrowy deser. Zastanawiacie się czym jest Kalerosse™? To nowe warzywo o niezwykłej mocy. Jakiej? Zapraszam do lektury i jego szybkiego spróbowania :)
Koktajl owocowy z Kalerosse

2016-12-15

Świąteczne pierniczki

Nie wyobrażam sobie Świąt bez moich ulubionych pierniczków korzennych, które z dnia na dzień stają się coraz smaczniejsze, bardziej aromatyczne i wyraziste. Uwielbiam je, ponieważ pysznie umilają nam świąteczny czas. Serdecznie polecam ten przepis, który sprawdza się u mnie każdego roku :)
pierniczki

2016-12-13

Buraczki na ciepło

Uwielbiam buraczki w każdej postaci, bo są zdrowe, smaczne i dodają mnóstwo energii. Te na ciepło, podawane do obiadu przypominają mi smaki dzieciństwa. Dzisiaj zapraszam na moją wersję tego dania, przygotowaną z pieczonych buraczków, jabłka i cebulki. Smacznie polecam :)
Buraczki na ciepło