2015-11-17

Rogaliki śniadaniowe z powidłami

Propozycja na śniadaniowe rogaliki drożdżowe wypełnione niezwykle smakowitymi powidłami ze śliwek węgierek. Rogaliki otula maślana nuta, a smak podkreśla słodycz i lekka kwasowość powideł węgierkowych oraz mak. Rogaliki doskonale sprawdzą się jako smakowite śniadanie, które doda nam energii oraz pozytywnie pobudzi do działania na dobry początek dnia. Rogale będą także doskonałym drugim śniadaniem do pracy lub świetnym dodatkiem do porannej owsianki :)
rogale z powidłami

2015-11-16

Torcik kokosowy

Dzień dobry! :) Dzisiaj przepis na pyszny i puszysty torcik biszkoptowy przekładany kokosową oraz kakaową masą. Idealny na rozmaite okazje dla małych oraz tych większych smakoszy :)
torcik kokosowy

2015-11-15

Makowiec na puszystym cieście

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :) Ciasto umili nam także świąteczny czas w gronie najbliższych :)
Makowiec na puszystym cieście

2015-11-14

Kaczka pieczona w kawałkach

Propozycja na smakowite i soczyste kawałki kaczki (piersi, skrzydełka i nóżki) pieczone w aromatycznej oprawie. Tak przygotowane mięso jest delikatne i wprost rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam je jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę podawaną z ulubionym sosem  :)

2015-11-11

Ciasteczka kokosowo - kakaowe

Propozycja na smakowite ciasteczka kokosowo - kakaowe z nutą kardamonu. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Najmniejsi smakosze będą zachwyceni, gdy smak ciasteczek dopełni kubeczek ciepłego kakao.
Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

2015-11-10

Ruskie pierogi ze Lwowa

Pierogi ruskie to klasyka polskiej kuchni. Każdy ma swój sposób na ich przygotowanie i każde smakują inaczej. Mój Mąż zawsze mile wspomina kuchnię Babci Janci, która robiła niepowtarzalne w smaku pierogi. Śmiało mogę potwierdzić, że były one wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju. Niestety o przepis i sposób przygotowania nie mogłam już jej zapytać, ale postanowiłam przeszukać stare kulinarne zapiski i znalazłam przepis na ruskie pierogi przywieziony ze Lwowa, które przygotowywała Babcia. Skład ciasta jest zupełnie inny od tego, które ja przygotowuję na co dzień, ale było warto! Ciasto jest elastyczne, delikatne i niezwykle smakowite. Całość otula maślana nuta i wypełnia smakowity farsz. Serdecznie polecam, w szczególności z kleksem gęstej śmietany :)
Ruskie pierogi ze Lwowa