2015-10-23

Cytryna - dobra na wszystko!

Cytryna to owoc mający wszechstronne zastosowanie w życiu człowieka. Czym byłaby nasza kuchnia bez tego wspaniałego owocu? Czy oprócz smaku, cytryna dostarcza nam czegoś jeszcze? Jakie ma właściwości i do czego możemy ją wykorzystać? Oto kilka ciekawostek na jej temat.
cytryna

2015-10-22

Szybkie ciasto z owocami

Jak szybko przygotować pyszne, domowe ciasto? Rozwiązaniem jest niedrogie, błyskawiczne w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne ciasto z owocami, które często piekły nasze Mamy oraz Babcie. Ciasto jest idealne na małą przekąskę, świetnie komponuje się z popołudniową kawą i na pewno zasmakuje wszystkim naszym domownikom. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych owoców lub tych z kompotu, co sprawi, że przygotowanie będzie jeszcze szybsze.
Szybkie ciasto z owocami

2015-10-21

Tatar rybny

Tatar. Wiele osób rezygnuje z tej klasycznej, smakowitej przekąski ze względu na jej podstawowe składniki, którymi są surowe mięso wołowe, jak i żółtko jaja kurzego. Mimo zachowania wszelkich zasad sanitarnych stosowanych przez nas podczas przygotowania klasycznego tatara, nie każdy decyduje się na skosztowanie tej surowej przekąski. Skłania ich do tego strach przed niewłaściwie przechowywanym mięsem podczas transportu oraz w sklepie, a także świadomość, że jaja i mięso do uboju badane są w sposób wyrywkowy. Kolejny powód to ryzyko chorób tj. salmonella.
A gdyby tak przyrządzić tatar z wędzonej ryby, która pozbawi nas powyższych obaw? Tego typu rozwiązanie sprawi, że nasza przekąska nabierze niezwykłej wyrazistości wędzonki oraz stanie się zdrowa i bardzo pożywna.
Tatar rybny

2015-10-19

Tortelloni ze szpinakiem i ricottą

Propozycja na tortelloni z 4 jajecznego ciasta, wypełnione smakowitym farszem ze szpinaku i serka ricotta. Ciasto jest delikatne, a farsz rozpieszcza nasze podniebienie także nutami smażonej cebulki i czosnku. Danie inspirowane Przepisami Matki Natury Hortex :)