2015-09-29

Pesto - aromat i zdrowie zamknięte w słoiczku

Pesto to włoski, zielony sos pochodzący z Genui. Klasyczne pesto alla genovese składa się ze świeżych listków bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, drobno startego parmezanu oraz najwyższej jakości oliwy z oliwek.

Tradycyjnie było przygotowywane w marmurowych lub granitowych moździerzach poprzez odpowiednie rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników.

Genueńczycy zamykali smak i aromat ziół w małych słoiczkach, aby móc cieszyć się nimi przez cały rok - w trakcie susz, klęsk żywiołowych czy podczas wypraw morskich. 

W zamkniętym słoiczku oprócz cudownego aromatu, znaleźć można było także moc wartości odżywczych oraz witamin, szczególnie witaminy C, która przeciwdziałała szkorbutowi.
pesto przepisy

2015-09-28

Guarana – źródło energii i zdrowia

Guarana (cierniopląt) jest rośliną pochodzącą z dorzecza Amazonki i Pary w Brazylii. Jest to gatunek pnącza z rodziny mydleńcowatych, którego nazwa wywodzi się od pradawnego plemienia Guarani, które uważało cierniopląt za niezwykle cenny dar od Bogów.
W Ameryce Południowej guarana znana jest od zarania dziejów. Jest ceniona za swe energetyzujące i zdrowotne właściwości do tego stopnia, że nawet do tej pory w niektórych regionach używana jest jako środek płatniczy. Europa poznała ją dopiero w XVII w., dzięki  niemieckiemu botanikowi Christianowi Franzowi Paullini, od którego nazwiska pochodzi także zwyczajowa nazwa rośliny czyli Paulinia guarana.
Guarana – źródło energii i zdrowia
fot: recepta.pl

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Czasami mamy ochotę przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Mi te smaki przypominają delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Oprócz tego, że danie przenosi nas do najmłodszych lat i niezapomnianej domowej kuchni, to jest także bardzo pożywne, a co najważniejsze cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe :)
Knedle ze śliwkami i cynamonem

Ciasteczka Brownie

Co rozpieści podniebienia każdego smakosza czekolady? Oczywiście mocno czekoladowe ciasteczka z nutą cynamonową, które uwodzą kubki smakowe swym niesamowitym smakiem oraz aromatem.
Ciasteczka Brownie

Niespodzianka od Smakera

Dziękuję za przemiłą niespodziankę portalowi kulinarnemu Smaker.pl, promocję i cudowny czas kuchennych przygód na portalu oraz możliwość poznania wielu wspaniałych pasjonatów gotowania :)
Kasia Futka

2015-09-27

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

Curry to przyprawa wywodząca się kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Indiach i znana tam od tysięcy lat. Ta pradawna kompozycja składników to mieszanka różnorodnych przypraw, wyrazistych w smaku oraz o charakterystycznym, intensywnym aromacie.
Skład curry zależny jest od regionu, w którym wykorzystuje się rozmaite przyprawy oraz ich proporcje. Najczęściej składa się z kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. W niektórych odmianach możemy znaleźć także gałkę muszkatołową, cynamon, czarną gorczycę, czosnek, goździki i kozieradkę.  
curry - właściwości
fot.pixabay.com

2015-09-25

Bliny – smak słowiańskiej kuchni

Bliny to placki, przygotowywane z ciasta drożdżowo – naleśnikowego na bazie mąki pszennej i gryczanej lub żytniej i gryczanej. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, podawane samodzielnie, ze śmietaną, kefirem lub sosem oraz jako dodatek do ryb, mięs i serów.

Bliny znane były już w czasach pogańskich, później ściśle wpisywały się w dietę prawosławnych Słowian, obecnie natomiast jedzone są przez cały rok, niezależnie od przypadających świąt religijnych.
Bliny – smak słowiańskiej kuchni