2015-09-28

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Czasami mamy ochotę przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Mi te smaki przypominają delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Oprócz tego, że danie przenosi nas do najmłodszych lat i niezapomnianej domowej kuchni, to jest także bardzo pożywne, a co najważniejsze cudownie rozpieszcza nasze kubki smakowe :)
Knedle ze śliwkami i cynamonem

Ciasteczka Brownie

Co rozpieści podniebienia każdego smakosza czekolady? Oczywiście mocno czekoladowe ciasteczka z nutą cynamonową, które uwodzą kubki smakowe swym niesamowitym smakiem oraz aromatem.
Ciasteczka Brownie

Niespodzianka od Smakera

Dziękuję za przemiłą niespodziankę portalowi kulinarnemu Smaker.pl, promocję i cudowny czas kuchennych przygód na portalu oraz możliwość poznania wielu wspaniałych pasjonatów gotowania :)
Kasia Futka

2015-09-27

Curry - smak zdrowia i indyjskiej kuchni

Curry to przyprawa wywodząca się kuchni azjatyckiej, szczególnie popularna w Indiach i znana tam od tysięcy lat. Ta pradawna kompozycja składników to mieszanka różnorodnych przypraw, wyrazistych w smaku oraz o charakterystycznym, intensywnym aromacie.
Skład curry zależny jest od regionu, w którym wykorzystuje się rozmaite przyprawy oraz ich proporcje. Najczęściej składa się z kurkumy, kminu rzymskiego, imbiru, czarnego pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. W niektórych odmianach możemy znaleźć także gałkę muszkatołową, cynamon, czarną gorczycę, czosnek, goździki i kozieradkę.  
curry - właściwości
fot.pixabay.com