2024-05-18

Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Za każdym razem możemy przygotować to danie z innymi dodatkami, odkrywać nowe połączenia i rozpieszczać nimi zmysły. Dziś mam dla Was prostą w przygotowaniu, ale niezwykle aromatyczną propozycję na risotto z młodymi listkami szpinaku oraz wędzonym boczkiem, który nadaje całości głębi smaku i cudownego aromatu.

Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

- 160 g ryżu Arborio
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g szpinaku baby
- 2 cebule szalotki
- 1 lampka białego wina wytrawnego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy go na patelni. Następnie dodajemy do niego masło i szklimy drobno pokrojone szalotki. Do boczku i cebuli dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy alkohol odparuje, to dolewamy partiami bulion (pamiętając o częstym mieszaniu).

KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie już al dente, dodajemy do niego szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, to doprawiamy danie gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.

KROK 3. Na koniec do risotto dodajemy starty parmezan, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty. Ryż po tym czasie będzie miał idealnie kremową i kleistą konsystencję.

Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem
WSKAZÓWKI

Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ wędzony boczek oraz parmezan nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar, ale dosólmy go delikatnie.

Dobry bulion to podstawa risotto. Polecam klasyczny rosół z kury, który sprawi, że smak całości będzie odpowiednio wyważony.

Zadbajcie też o dobrej jakości wino, które nada daniu pięknego aromatu oraz zbalansuje jego smak.

Risotto ze szpinakiem i wędzonym boczkiem

66 komentarzy:

  1. Ale widok!!! Risotto robię dosyć często, bo lubimy tę potrawę, ale w takiej wersji jeszcze nie robiłam. Czas to zmienić. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam risotto, Twoje przepisy zawsze wychodzą pysznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się głodna zrobiłam. Uwielbiam boczek,a nie jadłam już go szmat czasu. Na pewno od trzech miesięcy a może nawet i dłużej. Aż mi zapachniało przez ekran 😁. Serdecznie pozdrawiam i udanego tygodnia 😘💜

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Takiego risotto jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji jeszcze nie robiłam. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo lubię to połączenie. Czasami na koniec dodaję jeszcze odrobinę śmietanki, wtedy całość jest jeszcze bardziej kremowa :)

      Usuń
  6. Smakowicie się prezentuje, chętnie wypróbuję przepis 😍

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypomniałaś mi jak dawno nie robiłam risotto. Następnym razem spróbuję wg Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie apetyczne risotto, że chyba też muszę ugotować, bo dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna propozycja. Uwielbiam Risotto w różnych wersjach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mm smakowita propozycja :D
    Miłego dnia! :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  11. Skorzystam z przepisu ale bez boczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Potrawa idealna dla mnie. Przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosty, a jednocześnie wyjątkowy przepis. Lubię takie kombinacje, które nadają klasycznym daniom nowy smak. Dzięki ❤️

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie, a przy tym jakie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi mega smakowicie! I też tak wygląda <3 Uwielbiam risotto, mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam risotto 🥰. Dziękuję bardzo 🧡

      Usuń
  16. Dla miłośników tej potrawy to świetna propozycja na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię risotto a szpinak i boczek to świetne do niego połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Wszystkie składniki tworzą pyszną i naprawdę zgraną kompozycję 🥰

      Usuń
  18. I to jest świetna inspiracja, bo dawno risotto nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne danie, chętnie bym zjadła choć nie jestem fanką boczku :)

    Pozdrawiam serdecznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobię w przyszłym tygodniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Risotto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Lubię takie potrawy. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj Kasiu 🩷 mam nadzieję że wszystko u Ciebie dobrze? rzadko zaglądasz Serdecznie pozdrawiam i ściskam 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana za troskę 🧡. U mnie wszystko dobrze :) W ostatnim czasie mam sporo pracy, kończę też specjalizację i studia podyplomowe, ale mam nadzieję, że niebawem będę miała więcej czasu na swoją kulinarną pasję :) Przesyłam uściski 🤗🧡🧡

      Usuń
  24. Zaglądam, zaglądam a tu cisza ...Kasia odstawiła garnuszki i blaszki na bok:)
    Mam nadzieję, że wszystko u Ciebie w porządku 🤔
    serdeczności przesyłam i ściskam mocno 😘❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! 🧡 Tak, wszystko dobrze, tylko doba jest za krótka ;) Mam sporo projektów zawodowych i kończę właśnie intensywny czas podnoszenia kwalifikacji. Mam nadzieję, że niebawem będę miała więcej czasu na to, aby poczarować w kuchni :)
      Serdecznie pozdrawiam i przesyłam moc uścisków! 🤗🧡🧡🧡

      Usuń
  25. I już wszystko jasne😘 Powodzenia w realizacji Twoich planów życzę i cierpliwie czekam na nowy post. Ściskam serdecznie🤗❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam risotta. Ostatnio mam manię i robię z cukinią i suszonymi pomidorami. Pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń