2024-04-21

Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaśniejsze oraz mocno czekoladowe warstwy. Ciasto jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy, herbaty lub ciepłego kakao.

Ciasto Zebra z cukinii

Potrzebne składniki

- 260 g cukinii
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 130 g cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

* szklanka o pojemności 200 ml
__________________________________
FORMA: okrągła forma o średnicy 18 cm

Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski i odejmujemy z niej 2 łyżki. Pozostałą w mice mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Cukier ubijamy z jajkami za pomocą miksera, następnie dodajemy olej, esencję waniliową oraz suche składniki z miski. Miksujemy wszystko dla dobrego połączenia. Cukinię odciskamy delikatnie z nadmiaru soku, dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. 

KROK 2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki (wcześniej odjętej z miski), a do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Formę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką, a następnie na jej środek wlewamy na przemian jasną oraz kakaową masę. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C na około 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Ciasto Zebra z cukinii
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Możemy udekorować je także czekoladową polewą >> przepis
Ciasto Zebra z cukinii

DUŻA FORMA
Jeśli chcecie upiec ciasto w większej formie, to zwiększcie proporcje. Na tortownicę o średnicy 24 cm idealne sprawdzą się podwojone proporcje składników z powyższego przepisu. Nie zwiększajcie tylko ilości sody. Wtedy spokojnie wystraszy 0,5 łyżeczki sody oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wydłużcie też czas pieczenia o 5 - 10 minut.

24 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu chodzi za mną zebra. Piekłam ją bardzo dawno, a tu proszę jak na zawołanie nowsza wersja. W tym tygodniu upiekę gdy tylko kupię cukinię. Dziękuję za przepis:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też chodziła :) Lubię klasyczną zebrę z dodatkiem wody gazowanej i uwielbiam też ciasto z cukinii, bo jest wilgotne i mięciutkie. Postanowiłam je połączyć. Cukinia dostarcza wilgoci, więc nie trzeba dodawać wody. Ciacho szybko zniknęło. Do weekendowej kawy było idealne 🥰 Serdecznie pozdrawiam 🤗🧡

      Usuń
  2. Kasiu, super ciasto! Ja bardzo lubię ciasta "warzywne" (już się nie mogę doczekać na swoje cukinie), a takiego przepisu nawet nie widziałam. Najczęściej piekę takie czekoladowe, a to będzie miła odmiana. I fajnie wyglądają nie tylko te warstwy, ale i drobinki zieloniutkiej skórki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wszelkie ciasta warzywne. Są lekkie, wilgotne i bardzo delikatne.
      Najczęściej piekłam ciasto cukiniowe właśnie w wersji czekoladowej, ale dzisiaj na zupełnym kulinarnym freestyle'u połączyłam dwie masy. Efekt cieszy oko i podniebienie :) Przydała się taka dobra energia na deszczowy i zimny weekend :) Przesyłam ciepłe pozdrowienia 🤗🧡

      Usuń
  3. Kasiu! Jaka piękna zebra! Super że wykorzystalas cukinię. Osobiście uważam że warzywa podnoszą smak ciast. Są bardziej wilgotne i oczywiście zdrowsze 😁 udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana :) Rzadko piekę ciasta, ale najbardziej lubię te z dodatkiem warzyw i owoców. Marchewkowe i z cukinii uwielbiam od zawsze :) Dobrego tygodnia! 🤗🧡

      Usuń
  4. Pysznie wygląda! Chętnie kiedyś zrobię ciasto z cukinii. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! 🤗🧡 Jest pyszne, delikatne i wilgotne :))

      Usuń
  5. smak dzieciństwa to zebra! a z cukinii? Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta z cukinia albo z marchewka sa doskonale pod kazdym wzgledem. "Zebra" to doskonaly pomysl, gdyz urozmaica "jednosmakowe" ciasto i zawsze wyglada bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Uwielbiam zarówno to z cukinii, jak i marchewkowe. Są wyjątkowo delikatne, wilgotne i pyszne :)

      Usuń
  7. No i proszę...da się?
    Jasne, że się da!
    A jak się jest Kasią to nie tylko da się ale jakie cuda wychodzą:)
    Pomieszała, pododawała i wyszła zebra jak marzenie 🫠
    Zielone drobinki cukinii też robią dobrą robotę!
    Oczywiście spróbuję:) dzięki za przepis😘
    Pozdrawiam cieplutko ❤️❤️


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa 🤗🧡
      Polecam gorąco przepis :) Ciasto jest delikatne i wilgotne. Idealne do kawy.
      Przesyłam uściski 🤗😘

      Usuń
  8. Takiego przepisu jeszcze nie spotkałam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco 🤗 Ciasto jest puszyste i wilgotne, dzięki dodatkowi cukinii, a kakao świetnie podkreśla smak całości :)

      Usuń
  9. That sounds great, I've added the recipe to my favorites. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie się prezentuje. Wieki nie jadłam zebry, ale jeśli się skuszę to z pewnością z Twoją cukiniową wersją. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Polecam gorąco. Ciasto jest proste do zrobienia, ale naprawdę warto 🤗🧡

      Usuń
  11. Pyszna propozycja na zdrową wersję ciasta. Na pewno skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń