2023-08-03

Risotto z kurkami

Przepis na pyszne i kremowe risotto z kurkami, na które właśnie trwa sezon. Kurki mają niepowtarzalny i delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Są niskokaloryczne, bo aż w 90 % składają się z wody, ale w ich składzie znajdziemy także wartości odżywcze. W kapeluszach skrywają witaminy C, A, D, E i PP oraz te z grupy B. Znajdziemy w nich również składniki mineralne tj. wapń, żelazo, cynk, potas czy jod, a także beta karoten i aminokwasy egzogenne. Połączenie ryżu arborio z kurkami, śmietanką i parmezanem to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! :)

Risotto z kurkami

Potrzebne składniki

- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 cebule szalotki
- 200 g kurek
- 700 ml bulionu*
- 6 łyżek śmietanki 30 %
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 duże łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

* drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie

KROK 1. Na początku oczyszczamy kurki z piasku, ziemi i igiełek. Aby zaoszczędzić czas na ręcznym czyszczeniu każdej kurki, wystarczy zastosować prosty trik. Grzybki wsypujemy do miski, posypujemy je solą oraz zalewamy gorącą wodą. Po chwili mieszamy zawartość, wyławiamy kurki łyżką cedzakową i układamy je na ręczniku papierowym. Zanieczyszczenia pozostaną  na dnie miski. 

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle, a następnie dodajemy kurki (małe sztuki zostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki). Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy gałkę muszkatołową i śmietankę. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. 

Risotto z kurkami

Risotto podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Możemy wzbogacić je także kawałkami kurczaka.

35 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje. Mnie risotto zawsze jakieś takie zbite wychodzi,nie takie idealne jak Twoje. Przepyszny pomysł,taki na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiego ryżu używasz? Dzieje się tak niezależnie od jego producenta?
      Risotto powinno być kleiste i delikatne. Zastanawiam się dlaczego tak się u Ciebie dzieje...
      Gotowanie powinno odbywać się także na małym ogniu, a ryż powinien być często mieszany.

      Usuń
    2. Makaronu typowo do risotto, może rzeczywiście ogień za duży. Następnym razem to zmienię i zobaczymy co będzie:)

      Usuń
    3. Makaronu?? Kup ryż arbiorio. To włoski ryż krótkoziarnisty, który sprawi, że Twoje risotto będzie idealne, a ziarenka ryżu jędrne i kremowe :))

      Usuń
    4. Miało być ryżu, ale chochlik mi się wkradł, oczywiście ryżu i raz rzeczywiście kupiłam arbirio i kiepsko wyszło . Warzywnym dodatkiem był burak, może w tym tkwi problem?🤔

      Usuń
    5. Wszystko tak naprawdę zależy od produktów. Najlepiej dać na początek sporo tłuszczu (masła lub masła z oliwą), delikatnie zeszklić cebulkę, dodać suchy ryż i poczekać aż wchłonie cały tłuszcz. Później dolewać partiami bulion i smażyć na małym ogniu. To trochę czasochłonne, ale przy małym ogniu, częstym mieszaniu i odpowiedniej ilości tłuszczu na początku powinno pójść gładko :)

      Usuń
    6. Dzięki za instrukcję Kasiu, następnym razem spróbuję właśnie w taki sposób.

      Usuń
  2. Pyszne i pachnące :) idealny pomysł na kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Lubi kurki? :) U mnie wszyscy Panowie kochają dana z grzybami :)

      Usuń
  4. Cóz za niezwykly przypadek! Niedawno spedzalismy weekend w Atlancie i znajomi polecili nam restauracje, wlasciwie na skraju miasta, gdzie podaja nie tylko zdrowe i organiczne jedzenie, ale jedynie ze skladnikami z wlasnego ogrodu i z lokalnych farm. Zamówilismy risotto z kurkami, bylo przepyszne, usilowalam zdobyc przepis, ale szef kuchni podal mi tylko ogólne informacje. Bardzo chicialam ugotowac w domu podobne i nawet tak sobie wyobrazalam skladniki, ale dzieki Tobie mam teraz sprawdzony przepis :))
    Na moim blogu "geografia kulinarna" zamiescilam zdjecie tego risotto z Atlanty z restauracji Farmhouse at Serenbe
    https://geografiakulinarna.blogspot.com/2023/08/atlanta-ga-2023.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Risotto w połączeniu z kurkami jest naprawdę wyjątkowe. Często dodaję do niego także smażone kawałki kurczaka. Do ryżu z kurkami świetnie pasuje także dodatek kurkumy oraz szafranu. Nadaje piękny kolor i dostarcza jeszcze większej gry smaków i aromatów :)
      Zerknęłam na zdjęcie i widzę, że połączenie jest równie pyszne. Dodatek pieczonych warzyw pasuje tu idealnie :)

      Usuń
  5. Looks delicious. Reminds me of a dish of mine.

    Bernie,
    The Style Fanatic

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne, takiego połączenia smaków nie próbowałam. Zazwyczaj z kurkami robiłam sos :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Risotto prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wczoraj sobie uświadomiłam, że sezon na kurki :) Czas zrobić coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurki są przepyszne. Szkoda, że takie drogie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - są pyszne i wyjątkowe, ale od czasu do czasu warto przygotować z nich coś pysznego. Teraz są najsmaczniejsze 🥰

      Usuń
  11. Wspaniałe połączenie. Jedno z lepszych risotto w moim życiu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś pysznego! Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeju, kurki wyglądają pysznie! Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam kurek. Potrawa wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Kurki są naprawdę wyjątkowe. Mają delikatny smak oraz korzenny, lekko owocowy aromat. Nadają potrawom niesamowitego smaku i aromatu 🧡.

      Usuń