2023-03-14

Frittata z brokułami i serem feta

Przepis na pyszną, puszystą i pożywną frittatę z brokułami, serem feta oraz pomidorkami. To szybki i prosty sposób na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny. Możemy serwować ją na ciepło oraz zimno. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Danie odpowiednie dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej. 

Frittata z brokułami
Potrzebne składniki

- 8 jajek
- 1 mały brokuł
- 8 łyżek śmietanki 30 %
- 80 g sera Feta
- 90 g wiórek sera Mozzarella
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1,5 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki (do posypania)

__________________________

 AKCESORIA KUCHENNE
- patelnia o średnicy 28 cm (z odpinaną rączką)
- mikser lub blender
- mały garnek

Przygotowanie
KROK 1. Ser Feta kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je al dente (przez około 4 minuty) w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (w diecie keto słodzimy erytrytolem), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* 

* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.

KROK 2. Jajka miksujemy ze śmietanką na jednolitą masę, którą następnie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy śmietankowo - jajecznej dodajemy wiórki Mozzarelli i wylewamy ją na rozgrzane na patelni masło. 

KROK 3. Do masy dodajemy różyczki brokuła, kawałki sera Feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość smażymy przez około 4 - 5 minut (bez mieszania) na małej mocy palnika. Gdy frittata zacznie się ścinać na brzegach, wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut. Gotową frittatę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Frittata z brokułami
Frittatę podajemy samodzielnie lub z ulubionymi sosami.

Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy lub pomidorowy.

Możemy przygotować ją także z innymi dodatkami.

Poniżej frittata ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami:
Frittata ze szpinakiem

28 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam frittaty, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kolorki :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam frittaty. Chętnie wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szmat czasu nie robiłam fritaty, dzięki Kasiu za przypomienie:) Twoje wyglądają mega apetycznie, ta z brokułem bardzo dekoracyjna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo i pysznie! Czuć wiosnę ❤️ Mniam :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Absolutnie moje smaki! Muszę to wypróbować w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna propozycja, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam serdecznie ♡
    Taka kolorowa, wygląda jak idealne wiosenne danie! :) Ten przepis jest zdecydowanie dla mnie, moje smaki :) Dziękuję za cudowną inspirację! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam frittaty, ale chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam, choć chciałam spróbować. Myślę, że Twój mix smakowy na pewno mi posmakuje, dlatego chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ona apetyczna, z wiosennymi kolorami.
    Super danie. Takie lubimy. Aż poczułam zapach z ekranu😋

    OdpowiedzUsuń
  12. oj zjadłabym, ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń