2023-02-22

Keto ciasteczka

Przepis na pyszne migdałowo - kokosowe ciasteczka odpowiednie dla osób będących na diecie ketogenicznej. Są kruche, mięciutkie oraz bardzo aromatyczne, a ich przygotowanie jest proste i błyskawiczne. Będą świetną przekąską także na diecie bezglutenowej.
keto ciasteczka z mąki migdałowej
Potrzebne składniki

- 100 g mąki migdałowej
- 70 g mąki kokosowej
- około 1/2 szklanki erytrylolu
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- esencja waniliowa lub migdałowa (opcjonalnie)

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z bezglutenowym proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

KROK 2. W drugiej misce ubijamy jajka z erytrytolem (za pomocą miksera) na jednolitą i gładką masę. 

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy także ostudzone masło i kilka kropel esencji waniliowej. Na koniec łączymy mokre i suche składniki.
keto ciastka
KROK 4. Zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 18 - 20 minut (do lekkiego zarumienienia). 
Ciasteczka po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia (tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo gorące).
Keto ciasteczka przepis

PRZECHOWYWANIE
Ciasteczka przechowujemy w pojemniku próżniowym, słoju lub metalowej puszce. 

43 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takich ciastek, ale wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne, ale czemu akurat dla diety keto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka można jeść także na normalnej diecie :)
      Dzięki zastosowanym składnikom znajdziemy w nich jednak nikłą zawartość węglowodanów, za to dużo tłuszczu, a także porcję białka. To właśnie skład sprawia, że są idealne dla diety bogatotłuszczowej i ubogowęglowodanowej.

      Usuń
  3. Ile mają węglowodanów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. - 100 g mąki migdałowej zawiera 4,9 g węglowodanów (w tym cukry 3,7g)
      - 100 g mąki koksowej zawiera 15 g węglowodanów (w tym cukry 0 g)
      - 100 g erytrytolu zawiera 99 g węglowodanów (w tym cukry 0 g) - tutaj węglowodany pochodzą wyłącznie z alkoholu cukrowego. Słodzik ten nie powoduje wzrostu glukozy ani insuliny we krwi. Nie jest metabolizowany przez organizm człowieka, więc nie wliczamy go do bilansu.
      Z podanych proporcji wychodzi około 12 ciasteczek. Sumując zwartość węglowodanów we wszystkich składnikach otrzymamy niewiele węglowodanów (a tylko 3,7 g cukrów) na wszystkie ciastka. Zawartość węgli w jednym ciastu jest znikoma. Ich skład to przede wszystkim tłuszcze oraz białko.

      Usuń
  4. They must taste amazing...I like the color and you bake so neatly.
    New post: https://www.melodyjacob.com/2023/02/best-shampoo-for-dandruff.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis i super się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam i są fantastyczne. Bardzo delikatne.
    Niezdecydowanym polecam a Tobie Kasiu dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały <3
      Ja również ciepło pozdrawiam :*

      Usuń
    2. Jedne z lepszych keto ciasteczek jakie mieliśmy okazję próbować.

      Usuń
  8. Juz je lubie, tym bardziej, ze do wypieków uzywam zawsze maki migdalowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna jest, zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych :)

      Usuń
  9. Jakie śliczne Ci wyszły :) Idealne i dla mnie bo nie mogę jeść za dużo mącznych słodkości :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Na diecie keto nie jestem, ale zajadałabym <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne w takim słonecznym kolorze, a do tego idealne dla każdego:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja córka lubi piec ciasteczka. Może wypróbujemy ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie ♡
    Super wyglądają twoje ciasteczka, bardzo apetycznie :) Świetny przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  14. Nice post thank you Anna

    OdpowiedzUsuń