2023-02-05

Gulasz warzywny z kiełbasą

Przepis na proste i pożywne danie jednogarnkowe. Gulasz warzywny z kiełbasą drobiową to szybki w przygotowaniu i świetnie rozgrzewający posiłek dla całej rodziny.
Gulasz warzywny z kiełbasą
Potrzebne składniki

- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 400 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Na początek przygotowujmy składniki gulaszu. Marchewki i kiełbasę kroimy w plastry, cukinię w dużą kostkę, paprykę w paski lub kostkę, a cebulę w półpiórka. 

KROK 2. W dużej i głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kiełbasę drobiową i smażymy ją do momentu lekkiego zarumienienia oraz uwolnienia aromatu. Kolejno dodajemy marchewkę i smażymy ją przez około 6 minut. 

KROK 3. Po tym czasie dodajemy pokrojone papryki oraz cukinię i smażymy przez około 7 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki oraz przyprawy i dusimy wszystko jeszcze przez około 7 - 8 minut.

* Jeśli gulasz jest zbyt gęsty, możemy dodać do niego odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Gulasz warzywny z kiełbasą

Gulasz podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. 
Świetnie smakuje także w towarzystwie placków ziemniaczanych, ryżu lub kaszy.

30 komentarzy:

  1. Lubię takie gulasze, bo mam gotowy obiad po powrocie z pracy. Wystarczy podgrzać ❤️😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Taki posiłek możemy przygotować dzień wcześniej lub zagotować go do słoika.
      Po powrocie do domu wystarczy podgrzać gulasz i podać z ulubionymi dodatkami :)

      Usuń
  2. kolorowy i treściwy posiłek. W sam raz na chłody, zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą naprawdę świetnie rozgrzewa. Lubię kiedy jest dość ostry. Często dodaję do niego także kurkumę oraz odrobinę imbiru :D

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie! Porywam przepis! Dziękuję, że go opublikowałaś.
    Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego obrazu!^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie gulasze :) Cudne, smaczne, pożywne danie❤️

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Nadaje oryginalnego smaku wielu potrawom. Najbardziej lubię dodawać ją do batatów (szczególnie frytek) :D

      Usuń
  6. To jedno z moich ulubionych warzywnych dan! Kiedy jestem na Majorce robie warzywa bez kielbasy, za to dodaje do nich majorkanski pa amb oli. czyli nasz "chleb z maslem", który w majorkanskim wydaniu jest po prostu smazonym albo grillowanym chlebem, posmarowanym czosnkiem i polowa pomidora oraz polany dobra oliwa z oliwek. Bardziej wybredni dodaja do niego szynke, twardy lub smietankowy kozi ser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz z warzyw dojrzewających w hiszpańskim słońcu musi smakować wybornie <3
      Zaintrygowałaś mnie dodatkiem koziego sera do gulaszu. Chętnie spróbuję takiego połączenia :)

      Usuń
  7. Smakowicie. Czasem robię podobne dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdybym jadła mięso napewno bym się skusiła bo wyglada smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie, zwłaszcza na chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdyby nie te pomidory to może bym się skusiła ;)) Muszę jednak przyznać, że wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie świetny pomysł na szybki obiad w tygodniu. Na pewno zaangażowałabym do pomocy synów, wtedy moglibyśmy szybciej się takim daniem nacieszyć i zaspokoić głód :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Idealne rozwiązanie na szybki obiad, który możemy przygotować także na dwa dni.

      Usuń
  12. Bardzo często takie danie robię jesienią, gdy jest sezon na warzywa :) Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gulasz z warzyw z domowego ogródka jest najsmaczniejszy <3 Lubię te smaki także zimną, ale wtedy korzystam z pomidorów z puszki, bo tym zimowym jakoś brakuje smaku.

      Usuń
  13. Wypaśny! Dwa rodzaje mięska... Już widzę radość Hurmy i Czeredy, gdyby im taki podano :-)

    OdpowiedzUsuń