2023-01-19

"Surówka" obiadowa z buraczków

Sałatka z gotowanych buraków to dodatek do obiadu, który sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.
sałatka z buraczków
Potrzebne składniki

- 450 g ugotowanych buraków
- 1 mała cebula czerwona
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

DODATKI
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.

* Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.

KROK 2. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. 

KROK 3. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny,  doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.
sałatka z buraczków
Sałatka świetnie sprawdzi się w klasycznym zestawieniu obiadowym.

Jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.
sałatka z buraczków

36 komentarzy:

  1. super surówka, widzę ją z mielonymi i puree!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz doskonale :D W takim zestawieniu właśnie ją podałam.
      Buraczki, ziemniaczki i mielony to bardzo zgrane trio na talerzu :)

      Usuń
  2. Lubię takie domowe surówki, szczególnie z buraczków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Domowe surówki są pyszne i zdrowe.
      A te z buraczków są także moim faworytem :)

      Usuń
  3. Idealna do wielu mięsnych dań, tylko dlaczego nigdy nie robiłam z pietruszką... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię dodawać natkę pietruszki do surówek, bo to dobre źródło witaminy C :)

      Usuń
  4. Uwielbiam buraczki w kazdej postaci, równiez surowe, choc rzadko je robie ze wzgledu na kwas szczawiowy. Surówke z jablkiem i cebula znam, ale w Twojej podoba mi sie dodanie jeszcze ogórka kiszonego, na taki pomysl dotychczas nie wpadlam,a wyobrazam sobie, ze taki smak doskonale do niej pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam buraczki w każdej postaci. Kocham ich smak oraz to, że dostarczają mi dobrej energii :)
      Kiszony ogórek dobrze łączy smaki, nie trzeba dodawać też dużo octu.
      Czasami zamiast kiszonego ogórka dodaję korniszonego, ale wtedy rezygnuję z octu.
      Świetnym dodatkiem do surówki jest także pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka :)

      Usuń
    2. Ja co roku robie kilka sloiczków sliwek w occie ze wzgledu na buraki, Dodaje ten lagodny owocowy ocet do czerwonego barszczu i surówki z buraków.

      Usuń
    3. Musi być pyszny i aromatyczny. Świetny patent :)

      Usuń
  5. Super! Myślę, że ogórek i jabłko zrobią dobrą robotę i nadadzą ciekawego smaku. Z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. buraki i ja lubię. Bardzo często robię taką surówkę, ale nie dodaję ogórka. Raz dodałam marchewkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, szczególnie zimą :) pyszna, zdrowa i uniwersalna surówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zazwyczaj jem ćwikłę, ale chętnie wypróbuję i ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetycznie wygląda. I do tego jaka zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Samą też chętnie bym zjadła, nie jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam buraczki do obiadu. Mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham taką surówkę z buraczków ❤️

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam buraczki, ale przeważnie robię bez innych warzyw, tylko przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  14. z burakami to ja wszystko uwielbiam

    OdpowiedzUsuń