Sałatka z gotowanych buraków to dodatek do obiadu, który sprawdza się od pokoleń. Jest pyszna, zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy podawać ją w klasycznym zestawieniu obiadowym lub jako samodzielną przekąskę.
Potrzebne składniki
- 450 g ugotowanych buraków
- 1 mała cebula czerwona
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
DODATKI
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
- 2,5 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
KROK 1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości (przez około 50 - 60 minut)*, a następnie studzimy i obieramy ze skórki.* Mniejsze buraczki będą ugotowane już po około 30 minutach. Większe sztuki potrzebują trochę więcej czasu.KROK 2. Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kostkę, a buraczki, ogórka oraz obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy.KROK 3. Do tak przygotowanych składników dodajemy ocet, olej i sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Sałatka świetnie sprawdzi się w klasycznym zestawieniu obiadowym.Jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs.
super surówka, widzę ją z mielonymi i puree!
OdpowiedzUsuńWidzisz doskonale :D W takim zestawieniu właśnie ją podałam.
UsuńBuraczki, ziemniaczki i mielony to bardzo zgrane trio na talerzu :)
Lubię takie domowe surówki, szczególnie z buraczków :-)
OdpowiedzUsuńJa również :) Domowe surówki są pyszne i zdrowe.
UsuńA te z buraczków są także moim faworytem :)
Idealna do wielu mięsnych dań, tylko dlaczego nigdy nie robiłam z pietruszką... ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodawać natkę pietruszki do surówek, bo to dobre źródło witaminy C :)
UsuńUwielbiam buraczki w kazdej postaci, równiez surowe, choc rzadko je robie ze wzgledu na kwas szczawiowy. Surówke z jablkiem i cebula znam, ale w Twojej podoba mi sie dodanie jeszcze ogórka kiszonego, na taki pomysl dotychczas nie wpadlam,a wyobrazam sobie, ze taki smak doskonale do niej pasuje.
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam buraczki w każdej postaci. Kocham ich smak oraz to, że dostarczają mi dobrej energii :)
UsuńKiszony ogórek dobrze łączy smaki, nie trzeba dodawać też dużo octu.
Czasami zamiast kiszonego ogórka dodaję korniszonego, ale wtedy rezygnuję z octu.
Świetnym dodatkiem do surówki jest także pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka :)
Ja co roku robie kilka sloiczków sliwek w occie ze wzgledu na buraki, Dodaje ten lagodny owocowy ocet do czerwonego barszczu i surówki z buraków.
UsuńMusi być pyszny i aromatyczny. Świetny patent :)
UsuńSuper! Myślę, że ogórek i jabłko zrobią dobrą robotę i nadadzą ciekawego smaku. Z chęcią wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! :)
UsuńSmakowicie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńburaki i ja lubię. Bardzo często robię taką surówkę, ale nie dodaję ogórka. Raz dodałam marchewkę.
OdpowiedzUsuń<3
UsuńBardzo lubię, szczególnie zimą :) pyszna, zdrowa i uniwersalna surówka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Dodaje energii i jest bardzo zdrowa :)
UsuńJa zazwyczaj jem ćwikłę, ale chętnie wypróbuję i ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco! <3
UsuńApetyczna ta surówka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszna propozycja na buraczki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńApetycznie wygląda. I do tego jaka zdrowa :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSamą też chętnie bym zjadła, nie jako dodatek :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam buraczki do obiadu. Mogłabym jeść codziennie
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńKocham taką surówkę z buraczków ❤️
OdpowiedzUsuńWitam w klubie :)
UsuńUwielbiam buraczki, ale przeważnie robię bez innych warzyw, tylko przyprawy
OdpowiedzUsuńSame buraczki (bez dodatków) też uwielbiam :)
Usuńz burakami to ja wszystko uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa też :D
Usuń