2022-12-04

Pierniczki

Przepis na pyszne i aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Można upiec je w ostatniej chwili, ale jeśli mamy czas, to upieczmy je wcześniej. Pierniczki podczas leżakowania nabiorą cudownego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Smaczne są od razu po upieczeniu, ale po kilkunastu dniach będą jeszcze lepsze. 
Pierniczki

Potrzebne składniki 
(na około 200 pierniczków)

- 1 kg mąki pszennej
- 300 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 400 g miodu
- 40 g przyprawy korzennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- 2 szczypty soli

Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną, cynamon oraz miód. Wszystkie składniki podgrzewamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.  

KROK 2. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, kakao, 2 szczypty soli oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i śmietany. Suche składniki łączymy z mokrymi i dodajemy do nich ostudzone masło z miodem i przyprawami. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 12 godzin (jeśli mamy czas, to odstawmy je na 24 godziny)*. 

* Na tym etapie ciasto jest dość rzadkie, ale po leżakowaniu w lodówce odpowiednio stwardnieje.

KROK 3. Po tym czasie rozwałkowujemy porcje ciasta na grubość około 5 - 6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra- dół) przez około 9 - 10 minut*. 
* Jeżeli używamy bardzo małych foremek, to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Pierniczki

Kiedy pierniczki ostygną, wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu)
Pierniczki

Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

Pierniczki renifery

 Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą, kolorową posypką lub cukrowymi pisakami.

Pierniczki

36 komentarzy:

  1. Jakie słodziaki. A skąd wzięłaś Kasiu takie oczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je kupić online. Są dostępne także w dużych marketach na półkach z cukrowymi dekoracjami.

      Usuń
  2. Musze przyznac, ze jeszcze nigdy nie pieklam pierniczkow na Swieta. Dekorowalam kiedys z przyjaciolmi upieczone juz przez "doroslych" pierniczki, jak bylismy mlodsi. Mysle, ze w tym roku sie to zmieni i chetnie skorzystam z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Zapach podczas pieczenia otula cały dom, a później smak cieszy jeszcze bardziej :)

      Usuń
  3. Piękne pierniczki i od razu klimatycznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasieńko cudowne są ! I tak starannie udekorowane. Ja dzisiaj walczyłam z dekoracją domku z piernika, jutro będę sklejać, ale nie wiem czy będzie się to nadawało do pokazania, haha:) Z tym większą przyjemnością oglądam Twoje pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo <3.
      Ja też nie mam dużych zdolności dekoracyjnych, ale zawsze chcę dodać pierniczkom trochę kolorków i uśmiechu :))
      Widziałam Twoje wesołe gwiazdki - są piękne i niezwykle urocze <3

      Usuń
  5. Aż ślinka cieknie :) Wstyd przyznać, jeszcze nie upiekłam pierniczków, chociaż mam już wszystkie składniki... Może jutro... :) :) :)
    Twoje są przeurocze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo <3 Życzę udanych i pysznych wypieków :*

      Usuń
  6. Jestem pewna, ze sa pyszne, ale zafascynowal mnie równiez ich wyglad. Wprowadzil mnie znowu w swiat dziecinstwa, choc jestem pewna, ze wtedy nie bylo takich drkoracji, ale ten piernikowy smak chyba juz wtedy wywolywal u mnie takie skojarzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak byłam dzieckiem to Babcia piekła tradycyjny piernik na święta. On pachniał niesamowicie! :))
      Przyprawy korzenne zawsze przypominają mi najmilsze czasy dzieciństwa <3

      Usuń
  7. Kocham pierniczki, a Twoje wyglądają nieziemsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje pierniczki wyszły tak twarde że mam obawy czy zmiękną do świąt
    Pięknie się prezentują twoje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis. Są miękkie od razu po upieczeniu :)
      A do swoich pierniczków wkładaj kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).

      Usuń
  9. Tych pięknie udekorowanych aż szkoda byłoby zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetnie Ci wyszły! Ja muszę się zabrać za ich zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne, aż szkoda jeść :) gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne maluszki! Chętnie bym popierniczyła przed świętami jeszcze...

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne,wesolutkie słodziaki!
    I jak tu zjeść takie uśmiechnięte ciasteczko🫠

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie szukałam przepisu na pierniczki z 1 kg mąki, dziękuję ❤️

    Cudne są Twoje pierniczki, przeurocze ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam :)
      Serdecznie pozdrawiam :*

      Usuń
  15. Fantastycznie wyglądają twoje pierniczki. Zawsze podobają mi się takie zdobienia. :)

    OdpowiedzUsuń