2022-11-30

Kluski leniwe z makiem

Kluski z makiem to jedno z wigilijnych dań na słodko, które w każdym domu podawane jest inaczej. Często podaje się je z wykorzystaniem różnego rodzaju makaronu. Ja podaję je z pierogami leniwymi czyli kluskami z twarogu, mąki i jajek. A leniwe z domową masą makową, pełną orzechów oraz bakalii to prawdziwe niebo dla podniebienia. 

Kluski leniwe z makiem

Potrzebne składniki

LENIWE
- 500 g półtłustego twarogu
- około 120 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

DODATKI
- 400 g masy makowej (przepis)
- 1 łyżka masła

Przygotowanie
KROK 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę*. Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie przeciskamy przez praskę (tak, aby nie pozostały grudki).

* Kluseczki możemy przygotować także dodając całe jajka (bez ubijania piany). Zabieg ten jednak nada im miękkości i delikatności. 

KROK 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i chwilę razem ugniatamy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Kolejno dodajemy sól, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz mąkę pszenną (najlepiej dodawać ją partiami). Masa jest dość kleista, dlatego warto mieszać ją drewnianą lub silikonową łyżką.

KROK 3. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy porcje masy i formujemy z niej wałek, delikatnie spłaszczamy i pod skosem wycinamy kluseczki. Uformowane leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 0,5 do maksymalnie 1 minuty* od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Polewamy roztopionym masłem, aby się nie posklejały.

*  Dłuższe gotowanie sprawi, że kluseczki się rozpadną.

KROK 4. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy masę makową i lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy leniwe i mieszając łączymy je z masą makową. 
Kluski leniwe z makiem
Leniwe możemy przygotować wcześniej i zamrozić. 
MROŻENIE: Kluski układamy pojedynczo na tacy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia (zapobiegnie do ich przymarznięciu), a następnie wkładamy do zamrażarki. Kiedy zamarzną przekładamy wszystkie do woreczka na mrożonki i ponownie wkładamy do zamrażarki.   

26 komentarzy:

  1. wow! ależ to wygląda obłędnie! jeszcze tak leniwych nie podawałam ,super pomysł Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :)
      Bardzo lubię to połączenie <3

      Usuń
  2. Uwielbiam pierogi leniwe, a makaron z makiem zawsze tak średnio mi smakował. Ta wersja jest wprost dla mnie. Dzięki za pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci Kochana, że w moim rodzinnym domu na deser było tylko ciasto. Żadnych dań na słodko nie jedliśmy. Nawet zupa z borówek leśnych była niesłodka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze było trochę słodkości.
      Babcia na Wigilię robiła kluski z makiem, kutię i oczywiście ciasta :)
      Kompot z suszu też był słodki :)
      O zupie z borówek leśnych nigdy nie słyszałam. Serwuje się ją jak zupę w talerzu, czy może w formie napoju do picia?

      Usuń
  4. Dziękuję za kolejną inspirację! Z makiem przyrządzałam jedynie knedle, o leniwych jakoś nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Leniwe w tej wersji są naprawdę pyszne :)

      Usuń
  5. Pycha :) takie danie to prawdziwy rarytas na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię to połączenie. I nie tylko od święta :)

      Usuń
  6. O nie :D Takie posty powinny być 'zakazane' xD Hahha. Teraz mam nieodpartą ochotę na takie kluski :o Mm
    Pozdrawiam serdecznie! :)
    Wildfiret

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze tak smakowicie zrobionych leniwych nie widziałam. W moim domu rzadko pojawiają się na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Starałam się odczarować klasyczne kluski z makiem.
      Leniwe kochają słodkie dodatki, a masa makowa współgra z nimi idealnie :)

      Usuń
  8. Nigdy nie przyszło mi do głowy takie połączenie, a wygląda to fantastycznie i również świetnie smakuje jak się mogę domyślić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię kluski i mak, dziwne, że nigdy nie jadłam takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię i kluski i mak, dziwne że nigdy nie jadłam takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł chyba go wykorzystam,

    OdpowiedzUsuń