2022-09-29

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa to cenne źródło białka i witamin A, D, E, K, B6, B12, biotyny oraz kwasu foliowego. Jest także cennym źródłem dobrze przyswajalnych mikroelementów tj. żelazo, cynk, selen, magnez, miedź, potas i wapń. Co ciekawe, jest najwyższym źródłem miedzi pochodzącym z pożywienia. Uwielbiam wątróbkę od najmłodszych lat. Przypomina mi smaki dzieciństwa, ale za każdym razem dodaje mnóstwo siły oraz dobrej energii. Dzisiaj zapraszam na prosty, tani i pyszny przepis na wątróbkę drobiową z cebulą. 

Wątróbka drobiowa

Potrzebne składniki

- 500 g wątróbki z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1,5 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie
KROK 1. Umyte i osuszone na ręczniku papierowym wątróbki oczyszczamy z błonek, żyłek i tłuszczu. Każdy kawałek delikatnie obtaczamy w mące (zapobiegnie to pryskaniu podczas smażenia).

KROK 2. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju do lekkiego zarumieniania. Na drugiej patelni smażymy wątróbki z obu stron przez około 2 minuty (polecam dodać niewielką ilość oleju, aby dodatkowo zapobiec pryskaniu).

KROK 3. Na koniec do wątróbki dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wątróbka drobiowa

Pamiętajmy, aby wątróbkę solić po usmażeniu - wtedy będzie miękka i delikatna.

Danie możemy urozmaicić, dodając na koniec łyżeczkę musztardy francuskiej.
Wątróbka drobiowa
Wątróbkę podałam z czarną soczewicą, kaszą pęczak oraz ogórkami małosolnymi.

23 komentarze:

  1. Moje jedzonko. Uwielbiam wątróbkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wyglada ale jedzenie nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wątróbkę, najlepsza z cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wątróbka. Dawno nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś nienawidziłam wątróbki, później sie do niej przekonałam. Twoja wygląda naprawdę apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam wątróbki, zdrowa jest wiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielu moich znajomych nie lubi wątróbki, ale ja uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :D
      Zawsze dobrze się po niej czuję i mam przypływ mocy :D

      Usuń
  8. Dawno nie jadłam wątróbki, ale narobiłaś mi smaka Kasiu:) w Twoim wykonaniu wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś koszmar z dzieciństwa. Teraz bardzo luuubię!

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie jadłam wątróbki a bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  11. naprawdę uwielbiam smak wątróbki, szczególnie z jabłkiem!

    OdpowiedzUsuń