2022-09-23

Hummus

Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi (właśc. Al-Malik an-Nasir Salah ad-Dunja wa-ad-Din Abu al-Muzzafar Jusuf ibn Ajjub ibn Szazi Al-Kurdi) w czasach wypraw krzyżowych :D. Hummus dostarcza nam mnóstwo energii, witamin, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawia samopoczucie oraz łagodzi stres. Dzięki dużej zawartości błonnika sprawia, że długo jesteśmy syci. Błonnik reguluje także metabolizm i ułatwia odchudzanie. Dodatkowo ciecierzyca świetnie wpływa na obniżenie cholesterolu oraz dostarcza (wraz z sezamem) dużej dawki żelaza. W tej cudownej paście znajdziemy także cynk, selen, witaminę C oraz witaminy z grupy B.
hummus
Potrzebne składniki 

- 400 g ciecierzycy z puszki
- 150 g pasty sezamowej tahini*
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki zmielonego kuminu
- woda (około 150 ml)
- sól i pieprz do smaku

DODATKI
- 0,5 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek (do polania)

* Polecam pastę tahini z niełuskanych ziaren sezamu

 Przygotowanie 

KROK 1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę tahini, kumin, sok z cytryny, czosnek oraz miód (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą i gładką masę. 

KROK 2. Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy hummus podajemy skropiony oliwą z oliwek.

 * Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

Hummus

Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, który poprawia jego walory smakowe.
hummus

PRZECHOWYWANIE: Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do około 7 dni).

hummus

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam hummusu. Ciekawa jestem czy by mi posmakował. Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco! Jest pyszny i zdrowy. Ma korzenno - orzechowy, delikatnie słodki smak <3

      Usuń
  2. Uwielbiam hummus, ale nigdy nie robiłam go sama. To będzie mój pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i mam nadzieję, że zakochasz się w hummusie <3

      Usuń
  3. Uwielbiam dobry hummus, kiedyś jadłam go z dynią, był pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam :) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń