2022-07-19

Gulasz z cukinią i kiełbasą

Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne danie jednogarnkowe. Gulasz warzywny z cukinią oraz lekką kiełbasą z piersi kurczaka to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. 
Gulasz z cukinią i kiełbasą
Potrzebne składniki

- 1 mała cukinia zielona
- 2 małe cukinie żółte
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki*
- 400 g kiełbasy z piersi kurczaka
- 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1,5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki harissy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)

* lub świeżych pomidorów bez skórki

Przygotowanie
KROK 1. Na początek polecam pokroić wszystkie składniki gulaszu, aby ułatwić sobie gotowanie. Marchewki i kiełbasę kroimy w plastry, cukinię w kostkę, paprykę w paski, a cebulę w półpiórka. 

KROK 2. W dużej i głębokiej patelni (lub garnku) rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną cebulę. Kiedy ta się zeszkli, dodajemy marchewkę i smażymy ją przez około 4 minuty. Następnie dodajmy kiełbasę i smażymy kolejne 3 minuty. Dalej dodajemy pokrojone papryki, które smażymy około 2 minut. 

KROK 3. Do warzyw i kiełbasy dodajemy pomidory krojone z puszki, odrobinę wody, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy wszystko jeszcze przez około 7 - 8 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy gulasz do smaku solą i pieprzem. 
Gulasz z cukinią i kiełbasą
Gulasz podajemy samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa. 
Świetnie smakuje także w towarzystwie placków ziemniaczanych, ryżu lub kaszy.
Gulasz z cukinią i kiełbasą

35 komentarzy:

  1. Już robiłam taki gulasz w tym tygodniu, chętnir zrobię z tego przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, kolorowe, apetyczne danie! Też lubię kiełbasę z kurczaka i zawsze kupuję do podobnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne danie na letni obiadek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) A cukinia o tej porze roku jest najsmaczniejsza :)

      Usuń
  4. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zawsze coś fajnego mi podpowiesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam w tym tygodniu . Spróbuję z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah very yummy, this looks good thanks for posting :)

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie lekkie gulasze latem :) A z cukinią to kocham wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowicie wygląda. Normalnie zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowałem moje smaki,dużo warzyw i pomidorków, pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo kurcze! Na bank wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie.. cukinię kocham, więc mogę jeść i jeść.. mięsko chyba nawet można pominąć prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! :D Wersja wege jest równie smaczna, a żeby "podkręcić" jej smak, to warto dodać do gulaszu wędzonej papryki mielonej :)

      Usuń
  11. Tak apetycznego gulaszu jeszcze nie widziałam. Mniamm :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię tego typu dania, więc z chęcią spróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda apetycznie i chętnie przygarnęłabym gar takiego gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kolorowe danie! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń