19 stycznia 2022

Chleb baltonowski - Polskie Młyny

Pachnący i mięciutki chlebek z mocno wypieczoną skórką to moje najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Ten, który w piecu piekła moja Babcia pamiętam do dziś. Zawsze porywałam jeszcze ciepłą piętkę i biegłam dalej bawić się na podwórku :D Lubię jak zapach piekącego się chleba wypełnia mój dom. Postanowiłam przetestować pszenno - żytnią mieszankę do wypieku chleba produkowaną przez Polskie Młyny. Z jej pomocą pieczenie chleba w domu okazało się niezwykle proste oraz przyjemne :)
Chleb baltonowski - Polskie Młyny
Do wypieku chleba wystarczy zwykły piekarnik, ale możemy go upiec także w specjalnie przeznaczonym do tego automacie. Ja swój upiekłam w piekarniku. Zobaczcie jak łatwo możecie przygotować pyszne pieczywo w domu!

Potrzebne składniki 

- 500 g mieszanki do wypieku chleba pszenno - żytniego Polskie Młyny
- 330 ml wody o temperaturze pokojowej
- 6 g suchych lub 12,5 g świeżych drożdży

Przygotowanie 

KROK 1. Do miski wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, wlewamy wodę oraz dodajemy drożdże. Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji*. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

* Ciasto możemy także wyrobić ręcznie.

KROK 2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy podłużny wałek, który umieszczamy w wysmarowanej masłem formie o wymiarach 25 x 11 x 7 cm. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości)*

* Po około 30 minutach możemy delikatnie naciąć wierzch ciasta, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.

KROK 3. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 - 220 stopni C na środkowy poziom i pieczemy przez około 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku, równocześnie wstawiamy do niego naczynie z gorącą wodą. Chleb po upieczeniu od razu wyciągamy w formy i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Do wypieku mojego chleba użyłam tej mieszanki produkowanej przez Polskie Młyny:

Mieszanka do wypieku chleba Polskie Młyny
Chlebek jest bardzo smaczny. Jest miękki i puszysty w środku oraz chrupiący na zewnątrz. Jeśli lubicie mniej wypieczone pieczywo to ustawcie temperaturę piekarnika na 200 stopni C. Mocno wypieczoną skórkę uzyskamy podczas pieczenia w 220 stopniach. 

Przygotowanie jest proste i dokładnie opisane na opakowaniu. Do mieszanki należy dodać jedynie wodę oraz drożdże. Ciasto możemy przygotować ręcznie lub z pomocą miksera.

Po wyrobieniu ciasta możecie dodać do niego także swoje ulubione ziarna, orzechy lub suszone owoce. Ja swój kolejny z pewnością upiekę z dodatkami. Już kusi mnie suszona żurawina :D 

Mieszankę oraz inne produkty od Polskie Młyny, które zazwyczaj są niedostępne w marketach możecie kupić na Allegro:

POLSKIE MŁYNY  - oficjalny sklep na Allegro

Wypróbujcie i upieczcie pyszny chleb w domu!

Chleb baltonowski - Polskie Młyny

34 komentarze:

  1. Cudowny chlebuś! Ja ostatnio znowu mocno wkręciłam się w pieczenie chleba. Do tego stopnia, że zastanawiam się nad automatem do pieczenia chleba...korzystałaś z czegoś takiego Kasiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam. Piękne są te Twoje chlebki <3
      Nie korzystałam, ale mam zamiar kupić. Taki automat to wielka wygoda i świetny pomocnik kuchenny :)

      Usuń
  2. Znam ten chlebek. Piecze się prosto i zawsze z powodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Pieczenie jest lekkie i przyjemne, a chlebek zawsze się udaje :)

      Usuń
  3. Ciekawe te mieszanki. Chociaż mnie zaskoczyło, że ten chlebek jest ciemny. U mnie Baltonowski to właściwie taki pszenny biały... Ciekawe te różnice :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach też często spotykam bardzo jasny baltonowski. Ta mieszanka mąki pszennej i żytniej ma delikatnie złoty kolor. Samo ciasto jest też delikatnie brązowe podczas wyrastania. Chlebek z tej mieszanki wychodzi mi taki delikatnie rumiany, a piekłam go już trzy razy :) Tutaj też skórka jest dość mocno przypieczona na życzenie domowników :D

      Usuń
  4. Domowy chleb smakuje i pachnie najlepiej, a takie gotowe mieszanki na pewno ułatwiają wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia chleba uwielbiam. Chlebek Kasiu wyszedł Ci wspaniały. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Polecam gorąco :) Bardzo polubiłam te mieszanki i coraz częściej piekę chleb w domu :)

      Usuń
  7. Oh what a lovely post! Just made my day seeing the photos :)


    Please check out my latest post, too? I'd love to hear something from you! And maybe we can follow each other, too? :)
    www.cielofernando.com
    FACEBOOK | INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ on smakowicie wygląda! Taki domowy chlebek nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny chlebek. Z racji, że ma tylko 3 składniki to skusze się go zrobić :D Kiedyś miałam podejście do chleba na zakwasie, niestety zakwas mi się nie udał :/
    Zapraszam również do mnie.
    Blog ♥
    Instagram

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie wypieczony chlebek. Warto piec go w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy :D
      I jak pięknie pachnie podczas pieczenia! <3

      Usuń
  11. Wow! This looks yum!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Super test choć lepsza mąka jest bezpośrednio od młyna niż ta która jest w sklepach .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta mieszanka dodatkowo ułatwia pieczenie, a chlebek zawsze się udaje :)

      Usuń