Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku to jedne z moich ulubionych naleśników. Zawsze przypominają mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku :)
Potrzebne składniki
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklaka i 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 3 małe jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g białego twarogu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Przygotowanie
KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy.* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.
** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową.
KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).
* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową.
** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.
KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym.
Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.
Takie pyszne, że chyba w piątek przygotuję!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTakie naleśniczki zawsze są najlepsze, też takie uwielbiam;)często do serka dodaje jeszcze skórkę otartą z pomarańczy.
OdpowiedzUsuńPycha! Ja też lubię czasami dodać do nadzienia innych smaków :)
UsuńUwielbiam takie naleśniki, czasami dodaję rodzynki i orzechy włoskie do nadzienia serowego:)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszne dodatki <3
UsuńKusisz Kasiu, kusisz :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńTeż się czasami na takie skuszę, ale tylko gdy potrzebuję mnóstwo energii lub po bardzo mocnym treningu :D
OdpowiedzUsuń