1 grudnia 2021

Naleśniki z serem

Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w środku to jedne z moich ulubionych naleśników. Zawsze przypominają mi najcudowniejsze smaki dzieciństwa. To danie dla małych oraz dużych smakoszy. Możemy serwować je na śniadanie, obiad lub podwieczorek o każdej porze roku :) 
Naleśniki z serem
Potrzebne składniki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklaka i 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody 
- 3 małe jajka
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli

NADZIENIE SEROWE
- 500 g białego twarogu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko 

Przygotowanie
KROK 1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem lub przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy do niego jogurt grecki, żółtko, cukier zwykły* oraz waniliowy** i wszystko dokładnie mieszamy. 

* Do posłodzenia nadzienia serowego możemy użyć także miodu, ksylitolu lub ulubionego syropu.

** Zamiast cukru waniliowego możemy dodać także cynamon lub startą skórkę pomarańczową. 

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka*, wlewamy mleko, wodę oraz roztopione masło**, dodajemy szczyptę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia).

* Jajka, mleko i woda powinny mieć temperaturę pokojową. 

** Roztopione masło przed dodaniem do ciasta należy ostudzić.

KROK 3. Gotowe naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i wedle upodobań składamy je lub zawijamy. Jeśli chcemy złożyć je w kopertę, wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

naleśniki z serem

Naleśniki z serem pysznie smakują polane miodem lub syropem klonowym.

Możemy dodać do nich także sezonowe owoce.

naleśniki z serem

10 komentarzy:

  1. Takie pyszne, że chyba w piątek przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie naleśniczki zawsze są najlepsze, też takie uwielbiam;)często do serka dodaje jeszcze skórkę otartą z pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha! Ja też lubię czasami dodać do nadzienia innych smaków :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie naleśniki, czasami dodaję rodzynki i orzechy włoskie do nadzienia serowego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Też się czasami na takie skuszę, ale tylko gdy potrzebuję mnóstwo energii lub po bardzo mocnym treningu :D

      Usuń