2020-09-22

Cynamonowe pierogi ze śliwkami

Pierogi ze śliwkami to kolejne danie, które przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te ze śliwek węgierek, polane roztopionym masłem, z dodatkiem cukru i kwaśnej śmietany. Jutro pierwszy dzień jesieni. Postanowiłam powitać ją zapachem cynamonu, który nadał pięknego aromatu ciastu pierogowemu. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
cynamonowe pierogi ze śliwkami
Ciasto na te pierogi jest proste w przygotowaniu, miękkie i elastyczne. Przygotowuję je bez dodatku jajka, które może sprawić, że ciasto będzie twarde. To proste połączenie składników świetnie nadaje się do lepienia owocowych pierogów, a dodatek cynamonu nadaje im pięknego aromatu i delikatnego koloru.

Potrzebne składniki

CIASTO

- 2 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki ciepłej wody

-  1/2 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

NADZIENIE

- śliwki węgierki

DODATKI

- roztopione masło

- cynamon

- cukier puder

- kwaśna śmietana


Przygotowanie

KROK 1. Mąkę wraz z mielonym cynamonem przesiewamy na stolnicę, powoli dolewamy bardzo ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe przykrywamy lnianą ściereczką lub przykrywamy miską.

KROK 2. Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół* i wydrążamy z nich pestki. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła za pomocą np. szklanki. Na każdym kawałku ciasta układamy przekrojoną węgierkę i lepimy pierożki. Ulepione wrzucamy partiami do gotującej się wody bez dodatku soli i gotujemy je około 3 minuty od ponownego zagotowania wody oraz wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem oraz dodatkiem kwaśnej śmietany.

* Zostawiam je delikatne złączone, wtedy lepienie jest jeszcze szybsze, bo połówki się nie rozchodzą. 

✔ Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność naszych pierożków, podajmy je posypane ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrolem, a śmietanę zastąpmy jogurtem naturalnym. 

cynamonowe pierogi ze śliwkami

Życzę smacznego! :)
 

34 komentarze:

  1. Takie pierogi to ja chętnie i o każdej porze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne kochana. Uwielbiam pierogi :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak u mojej Babci! Juz mi ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem miłośniczką pierogów wytrawnych ale tymi na słodko też nie pogardzę😁 wyglądają super i domyślam się, że smakują obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście też wolę wytrawne, ale od czasu do czasu lubię wracać do smaków dzieciństwa :D

      Usuń
  5. Kurczę chyba takie zrobię, mimo że nie przepadam za lepieniem pierogów, ale takie sezonowe danie ze śliwkami z chęcią każdy zje ;) Ciekawy dodatek ten cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Same pierożki, ale i ciasto - jest bardzo "wdzięczne" do lepienia.
      Ja też nie przepadam za lepieniem, ale te pierogi to błyskawica :D

      Usuń
  6. Z cynamonem takich pierogów jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Świetnie łączy się z węgierkami :D

      Usuń
  7. Szczerze, nigdy nie jadłam pierogów ze śliwkami. Chętnie skosztuję! :) Zawsze to jakieś nowe doświadczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! :) To zupełnie inny rodzaj pierożków i mam nadzieję, że skradną serce Twoich kubków smakowych :)

      Usuń
  8. Piękne :) Chętnie bym zjadła choć jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej nie przepadam za pierogami ze śliwkami. Za to owocki mogłabym zamienić na serek i wtedy byłoby idealnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dobre rozwiązanie - serek + ciasto cynamonowe - sama spróbuję tego połączenia :D

      Usuń
    2. Ha, ha, już czuję, że będzie mi smakowało. :)

      Usuń
  10. Pysznie, uwielbiam śliwki i cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować zrobić takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe! Ja ostatnio robiłam knedle i też je potraktowałam cynamonem, on pasuje nie tylko do jabłek! Kocham ze śliwkami. Chętnie sprawdzę pierogi z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym podwójną porcję <3

    OdpowiedzUsuń