2020-07-14

Malinowa fantazja - sernik na zimno

Uwielbiam smak letnich, orzeźwiających i mocno owocowych deserów. Tym razem zapraszam Was na malinową wersję sernika na zimno - pysznie słodką, ale orzeźwiająco kwaskową, z galaretką rubinową oraz biszkoptowym spodem. Sernik jest naprawdę pyszny - mocno malinowy, puszysty i delikatny. Zjadam jeden kawałek, bo reszta szybko zniknęła, więc chyba wszystkim smakowało ;) 
malinowy sernik na zimno


Potrzebne składniki

SPÓD
- 1 opakowanie miękkich biszkoptów
Poncz
- 1 łyżka miodu malinowego*
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki ciepłej wody

SERNIK
- 550 g świeżych malin
- 300 g serka mascarpone
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g śmietanki kremówki
- 0,5 szklanki miodu malinowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego**
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny

WIERZCH
- 1 opakowanie galaretki rubinowej
- maliny
- borówki

* Polecam miód malinowy, który dodatkowo wyostrzy malinowy smak deseru. 
** Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

Przygotowanie

KROK 1. SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).  

* W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.

KROK 2. SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek),  dodajemy rozpuszczoną  żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo - serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.

KROK 3. WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. 

malinowy sernik na zimno

malinowy sernik na zimno

sernik z galaretką

sernik owocowy na zimno

fantazja malinowa

Życzę smacznego! :)

41 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia a deser jeszcze piękniejszy, idealny letni deser, nic dodać, nic ująć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie desery w gorący dzień, do tego mrożona kawka i można odpoczywać <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takie ciasta. Coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki na zimno jestem w stanie zjeść w każdej ilości <3 tym bardziej z owocami

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta fantazja wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jeeej! rezerwuję kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę przyznać, że Twój sernik narobił mi dużego smaka :D
    Przepięknie Ci wyszedł :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, kolor i piękny wygląd sprawiają, że to uwielbiam 🤩

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny wspaniały serniczek Kasiu. Nie sposób się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham sernik na zimno ! Wyglada mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniki na zimno zawsze latem robię często ❤

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ulubione serniki na zimno ☺️

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju serniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To macie pysznie u siebie :)
      Ja też uwielbiam serniki <3

      Usuń
  14. Yumm!! This is the perfect recipe, I need to try it!! 🌹

    Thank you for this post, dear! Looking forward for the next one 🌹


    I'm following you, would you like to became friends and follow me back? 🙋💐

    Shades of Silvie

    Have a lovely day 🌸

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much and I recommend it :)
      Good day to you too! :)

      Usuń
  15. O widzisz, a ja dziś też zrobiłam sernik na zimno :) Szkoda, że nie pomyślałam o dodaniu listków mięty, czy melisy, bo Twój dzięki temu zielonemu dodatkowi wygląda jeszcze piękniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lato! Najlepszy "sernikowy" okres :)
      Lubię dodawać "zieleninę" do deserów.
      Przy podaniu ten kontrast sprawia, że stają się jeszcze bardziej apetyczne :)

      Usuń
  16. Wygląda pięknie, uwielbiam serniczki na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  17. ooo a właśnie zajadam podobne! yay <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Przygotuję do niedzielnej kawki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj aż ślinka cieknie. Bardzo lubię sernik, szczególnie mojego przyszłego teścia. :)

    OdpowiedzUsuń