17 listopada 2019

Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinia często gości w mojej kuchni w wytrawnych odsłonach. Tym razem zapraszam na jej słodkie wydanie. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao i bakaliami. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego wierzch zdobi masa orzechowa. Gorąco polecam! :)
ciasto z cukinią
Potrzebne składniki

CIASTO
- 450 g cukinii
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- garść bakalii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WIERZCH
- masło orzechowe
- cukier puder
- mielone orzeszki ziemne

* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml
** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm

Przygotowanie

KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.

KROK 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka). 

KROK 3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*. 

* Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Lubicie korzenne ciasta?

Jeśli tak, to dodajcie do masy 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawę korzenną.

Ciasto w takiej wersji świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto polecam podawać w połączeniu z filiżanką latte lub ciepłego kakao.

ciasto z cukiną

Życzę smacznego! :)

24 komentarze:

  1. Podziwiam, jak pięknie Ci wyrosło :) Widać, ze jest bardzo soczyste :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, musi być bardzo wilgotne i pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje ulubione ciasto czekoladowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zmacznie, a jak zdrowo :) Na takie ciasto można się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i pysznie wygląda :) Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiliśmy podobne, jest mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Wszystkie ciasta z dodatkiem warzyw są niesamowicie pyszne :)

      Usuń
  7. Takiego wariantu z cukinią nie jadłam❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta z cukinią, a Twoje prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wygląda to ciasto i widać że wilgotne a takie lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń