2019-08-04

Zupa kurkowa

Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.
zupa kurkowa
Potrzebne składniki

- 300 g świeżych kurek
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula biała
- 1 litr bulionu
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu. 
KROK 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).
KROK 3. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia. 
zupa z kurek

Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

zupa kurkowa z ziemniakami

39 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I na dodatek bardzo zdrowe! Chociaż sąsiad mi mówił, że podobno grzyby nie mają kcal, ale to nie o to chodzi. Polecam każdemu. W tamtym roku po grzybobraniu jedliśmy co 2 dni :) Pozdrawiam z Mazur.

      Usuń
    2. A mazurskie kurki są przepyszne! <3

      Usuń
  2. Podziałałaś na moje zmysły. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam zupy, a zwłaszcza sezonowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) Zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów :)

      Usuń
  4. Z przyjemnością zjem jak sobie najpierw zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym spróbować kurek ale nie moge kupić :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę?? U mnie są w niemal każdym warzywniaku. Z pewnością można je kupić w Biedronce lub Lidlu.

      Usuń
    2. Te Biedronkowe i Lidlowe to kiepskiej jakości :(

      Usuń
  6. Gdy jest sezon na zbieranie grzybów to kocham później robić taką właśnie zupę kurkową. Czekam na kolejny twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Kurkowa jest najlepsza. Mi przypomina smaki dzieciństwa :D

      Usuń
  7. Rewelacyjna zupka. Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta zupa pięknie się prezentue, a szukałam pomysłu na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany ale ta zupa kusząco wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Polecam :) Świetnie przenosi w najmilsze smaki dzieciństwa :)

      Usuń
  12. Que buena pinta 😋😋😋! Gracias por la visita! Buenas noches! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  13. z chęcią bym zjadła :) Dziękuję Ci za ten inspirujący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka zupka jak najbardziej wpisuje się w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W weekend będzie u mnie kurkowa, tak mi smaku narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! :) Smacznego, kurkowego weekendu! :*

      Usuń