Kurki cenię za ich niepowtarzalny, delikatny i lekko pieprzowy smak. Uwielbiam je w porannej jajecznicy, w połączeniu ze śmietaną oraz gdy stanowią dodatek do sosów, makaronów i risotto. Jednak zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor. Zupę lubię w połączeniu z makaronem, ale tym razem zapraszam na wersję z ziemniakami.
Potrzebne składniki
- 300 g świeżych kurek
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 cebula biała
- 1 litr bulionu
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu.KROK 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).KROK 3. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńI na dodatek bardzo zdrowe! Chociaż sąsiad mi mówił, że podobno grzyby nie mają kcal, ale to nie o to chodzi. Polecam każdemu. W tamtym roku po grzybobraniu jedliśmy co 2 dni :) Pozdrawiam z Mazur.
UsuńA mazurskie kurki są przepyszne! <3
UsuńPodziałałaś na moje zmysły. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i gorąco polecam :)
UsuńMniam! Uwielbiam zupy, a zwłaszcza sezonowe :)
OdpowiedzUsuńJa również :) Zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów :)
UsuńZ przyjemnością zjem jak sobie najpierw zrobię :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńChciałabym spróbować kurek ale nie moge kupić :(
OdpowiedzUsuńNaprawdę?? U mnie są w niemal każdym warzywniaku. Z pewnością można je kupić w Biedronce lub Lidlu.
UsuńTe Biedronkowe i Lidlowe to kiepskiej jakości :(
UsuńGdy jest sezon na zbieranie grzybów to kocham później robić taką właśnie zupę kurkową. Czekam na kolejny twój przepis :)
OdpowiedzUsuńO tak! Kurkowa jest najlepsza. Mi przypomina smaki dzieciństwa :D
UsuńRewelacyjna zupka. Zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTa zupa pięknie się prezentue, a szukałam pomysłu na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńRewelacyjna zupka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńo rany ale ta zupa kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDawno takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Świetnie przenosi w najmilsze smaki dzieciństwa :)
UsuńQue buena pinta 😋😋😋! Gracias por la visita! Buenas noches! ♡♡♡
OdpowiedzUsuńThank You! :*
Usuńz chęcią bym zjadła :) Dziękuję Ci za ten inspirujący przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńTaka zupka jak najbardziej wpisuje się w moje gusta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna i aromatyczna zupa :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńW weekend będzie u mnie kurkowa, tak mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) Smacznego, kurkowego weekendu! :*
Usuńuwielbiam zupy. Ta wygląda na pyszną !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń