1 grudnia 2018

Krokiety z indykiem i grzybami

Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowe krokiety. W końcu znalazłam więcej czasu i mogłam je przygotować. Taki farsz robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością zapisze się on na stałe do mojego menu. Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :) 

Potrzebne składniki 
FARSZ DO KROKIETÓW
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 2 duże garści suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- warzywa z bulionu: 2 marchewki i 2 pietruszki
- 1/3 szklanki bulionu
- 1 jajko
- sól i pieprz
- czosnek granulowany
- cząber
- pieprz ziołowy
- szczypta ostrej papryki

CIASTO NALEŚNIKOWE
- 300 g mąki
- 400 ml mleka
- 200 ml wody mineralnej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli 
+ olej do smażenia
PANIERKA
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. FARSZ DO KROKIETÓW. 
Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy. 
* Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka. 
* Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony. 
- Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).
- Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.
* Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy. 
KROK 2. CIASTO NALEŚNIKOWE
- Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową. 
* Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.
- Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.  
KROK 3.  PANIERKA 
- Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym. 

Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.


Życzę smacznego! :)

26 komentarzy:

  1. Od krokietów jednak wolę naleśniki ale na pewno krokiety smakują wszystkim tym którzy je lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę naleśniki, ale czasami nachodzi mnie ochota na polską tradycję :D Ale potwierdzam, wszystkim bardzo smakowały :D

      Usuń
    2. Wierzę :) Moi rodzice bardzo lubią krokiety :)

      Usuń
  2. Grzyby kojarzą mi się z grudniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas krokietów nigdy się nie robiło ale miałyśmy kiedyś okazję jeść je u koleżanki :) Ciekawie smakuje ten naleśnik w panierce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Zupełnie inaczej :) Uwielbiam jeść je z czerwonym barszczem :)

      Usuń
  4. Wspaniałe krokiety do filiżanki barszczu, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego barszcz czerwony w kubku i mamy pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super krokiety! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie. Uwielbiam. Fajny farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I barszczyk do nich... coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne, domowe krokiety... Jak ja mogłam o nich zapomnieć? Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie takich krokietow bym zjadła , apetycznie wyglądają .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :) :*

      Usuń
  11. Pięknie i smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ mi narobiłaś apetytu ☺☺

    OdpowiedzUsuń