2018-11-07

Orkiszowe naleśniki z serem i jagodami

Kocham naleśniki! Mogłabym je jeść codziennie :) Dzisiaj zapraszam na wersję pełnoziarnistą. Orkiszowe naleśniki wypełnione jagodowym twarożkiem świetne sprawdzą się na śniadanie, słodki obiad lub deser. Gorąco polecam ! :)
naleśniki z jagodowym twarożkiem
Potrzebne składniki

NALEŚNIKI
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 białko
- 30 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

FARSZ
- 300 g białego sera
- 150 g jagód z syropu
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
- ziarenka wanilii

Przygotowanie
KROK 1. FARSZ. Biały ser rozgniatamy i dodajemy do niego odsączone z syropu jagody, ksylitol, śmietanę, żółtko jaja oraz ziarenka z połowy laski wanilii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz wstawiamy do lodówki do odpowiedniego zgęstnienia. 
KROK 2. NALEŚNIKI. Do miksera wlewamy mleko, olej oraz kefir i dodajemy jajka, białko, cukier puder, mąkę orkiszową i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej.  
Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym farszem i zawijamy.
Jeśli lubimy bardzo słodkie naleśniki to zarówno ciasto, jak i farsz możemy dosłodzić według uznania.

18 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają, a naleśniki kochamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią i bardzo chętnie wprosiłabym się na porcyjkę Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny kontrast.... i te fioletowe nadzienie... jagody.. zjadłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten kolor nadzienia. Smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Aż mam ochotę podać je z okazji rocznicy wesela!

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś w sam raz dla moich dzieciaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne ruloniki aż nam ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajnie wyglądają Twoje naleśniki

    OdpowiedzUsuń