Kocham naleśniki, a najbardziej te puszyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na amerykańskie pancakes na kefirze, które doskonale komponują się z owocami, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Taka porcja na śniadanie to prawdziwa rozkosz dla podniebia i jaka poprawa humoru na dzień dobry! :D Gorąco polecam!
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 małe jajka
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża szczypta soli
- masło klarowane (do smażenia)
Przygotowanie
Do miski wlewamy mleko, kefir oraz wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy masło, sól, cukier trzcinowy, mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy lub miksujemy na jednolitą i gładką masę. Porcje masy wlewamy na patelnię wysmarowaną masłem klarowanym i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Naleśniki przekładamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.
Naleśniki świetnie komponują się z masłem orzechowym, syropem klonowym i owocami.
Pancakes wolę od zwykłych naleśników 💛
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystkie, ale te amerykańskie są wyjątkowe :D
UsuńWidzę, że zmieniłaś awatar, ja też się nad tym zastanawiam. Twój jest super i na korzyść 💛
UsuńTak :D Dziękuję :) Poprzednie zdjęcie było sprzed 4 lat ;)
UsuńPyszności, uwielbiam takie placki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również :D
UsuńLubię takie naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńBardzo apetyczna propozycja. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńTakie placuszki to idealne rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Bardzo lubię tak rozpoczynać dzień :)
UsuńDziękuje za ten przepis
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńRozkosz! ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńPora iść spać a ja bym takie placuszki zjadła :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńBardzo lubię pancakes na kefirze nadają im taki fajny delikatny smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Ja prawie zawsze dodaję kefiru lub maślanki do naleśników, nawet tych zwykłych. Uwielbiam taką puszystość i delikatność :)
UsuńBardzo często robię właśnie takie kefirowe :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzesmarować masłem orzechowym i jest miazga <3
OdpowiedzUsuńO tak! <3
UsuńWspaniałe placuszki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńOj tak dobre naleśniczki są pyszne, ale ja zawsze mam kłopot z ich smażeniem:D
OdpowiedzUsuńA dlaczego? Może wystarczy inna patelnia?
UsuńJakie idealnie puchate <3
OdpowiedzUsuń:) :*
Usuń