2018-02-07

Amlou - marokańskie masło migdałowe

Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem.
Amlou
Potrzebne składniki

- 1 szklanka prażonych migdałów
- 0,5 szklanki miodu
- 2 łyżki oleju arganowego
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. 
KROK 2. Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. 
Amlou
Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa.
Amlou

32 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co migdałowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to masło musi być pyszne *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, musi mieć intrygujący smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym przygotowała...ciekawe, czy córki zjadłyby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością :) Moim zdaniem jest lepsze niż masło orzechowe :) Do naleśników jest idealne :)

      Usuń
  5. Kasiu czuję, że masełko na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam ,że bardzo zaciekawiło mnie to masło wygląda smacznie i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :) 100 % naturalnych i zdrowych składników :)

      Usuń
  8. Nigdy o nim nie słyszałam i koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiamy masło migdałowe i zawsze jemy je na słodko albo solo łyżeczką ze słoika :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Wszyscy się zajadali!

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja właśnie średnio przepadam z a migdałami, ale bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Palce lizać :D Na kanapce muszą smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawie wyglada :D nigdy takiego nie jadlam

    OdpowiedzUsuń