2017-07-12

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Uwielbiam grzyby, zarówno te leśne, jak i smakowite pieczarki oraz boczniaki. Najbardziej jednak lubię pospolite, ale szlachetne kurki, bardzo niepowtarzalne i delikatne w smaku. Kurka, lisiczka, pieprznik jadalny to piękne nazwy, którymi określa się ten gatunek grzybów z rodziny kolczakowatych. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, dlatego dziś zapraszam na smaczne zestawienie makaronu spaghetti z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem kurek oraz świeżej natki pietruszki. Smaku całości dodają prażone ziarna słonecznika. Gorąco polecam :)
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym
 Potrzebne składniki 

- makaron spaghetti
- 200 g kurek
- 200 g śmietany 18 %
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- ziarna słonecznika
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniki papierowym. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle, dodajemy czosnek oraz kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
KROK 2. Ugotowany makaron mieszamy z gotowym sosem i posiekaną natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze i posypujemy je uprażonymi ziarnami słonecznika.
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym
Smak całości możemy jeszcze bardziej podkreślić, posypując makaron startym parmezanem.
Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

38 komentarzy:

  1. pyszne i pięknie podane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki, no i dania z makaronem również :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy ja ostatnio jadłam grzyby? Aż mi się zachciało! Superowe danie! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Już gdzieś miałam okazję widzieć podobne spaghetti. Tylko gdzie?
    Tak czy inaczej - chciałabym wypróbować.
    To niezła opcja na większy głód.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie połączenia makaronowo - kurkowe lubią chyba wszyscy ;) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Pycha! Szkoda, że to danie jest takie ciężkie... Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ja również staram się jeść lekko, ale kurki w śmietanie - o mniam! Mała porcyjka nie zaszkodzi ;) Najlepiej zjeść to połączenie wcześniej, nie wieczorem, gdyż grzyby są ciężkostrawne. Obiad idealny tuż po południu, a później...dobry trening ;)

      Usuń
  6. Kurki - uwielbiamy. Zwykle do jajecznicy, ale to spaghetti jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Kurki w jajecznicy również uwielbiam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam. Ja robię na śmietanie 30% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Też pysznie :) Ja wybrałam tą mniej kaloryczną, bo jogurt to jednak nie to samo ;)

      Usuń
  8. Obiad idealny! Rewelacyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś rano kupiłam kurki i już wiem co z nich zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurki w śmietanie smakują pysznie :D Na pewno bosko smakuje takie spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Na taki widok ślinka cieknie, jeszcze w tym roku nie jadłam kurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco zachęcam do nadrobienia zaległości :)

      Usuń
  12. wiesz, co dobre. uwielbiam wszystkie makarony z dodatkiem kurek - to przepyszne połączenie. i ten sos! mniam.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda idealnie :) nic bym nie zmieniła...może tyle, że zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem wielką fanką grzybów, dlatego ta propozycja idealnie trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń