2017-06-06

Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym

To danie to gra smaków i aromatów w iście włoskim wydaniu. Borowikową tagliolinę otula świeży szpinak oraz wyraziste i intensywne w smaku brązowe pieczarki, skąpane w lekkim sosie śmietanowym. Pieczarki portobello dostarczą nam sporej dawki potasu, a szpinak żelaza, wapnia oraz witamin. Całość kusi aromatem, a smak dostarcza niesamowitej przyjemności naszym kubkom smakowym. Danie jest bardzo pożywne i przenosi nas w cudowne smaki włoskiej kuchni. Smacznie polecam :)
Borowikowa tagliolina w sosie śmietanowym
 Potrzebne składniki 

- Tagliolina z ekstraktem z borowików lub makaron tagliatelle
- 6 pieczarek portobello
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18%
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki portobello i chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko, aż ten zmniejszy swoją objętość. Zawartość patelni zalewamy śmietaną, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową i dusimy wszystko około 5 minut.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie podajemy ze świeżą zieleniną.
Tagliatelle z grzybami
Aby jeszcze bardziej wyostrzyć smak dania, możemy posypać je odrobiną startego parmezanu.
Tagliatelle z grzybami
Do przygotowania dania użyłam tradycyjnego włoskiego makaronu Tagliolina, który jest suszony w niskiej temperaturze i tłoczony przez matryce z brązu. Tagliolina to po prostu Tagliatelle, ale użyta przeze mnie wersja jest odrobinę grubsza oraz zawiera ekstrakt z borowików. Makaron jest bardzo smaczny i idealnie łączy się z gęstymi sosami. Uwielbiam te makarony. Najczęściej sięgam po ten z ekstraktem z łososia i słodkiej papryki, ale smak grzybowej wersji mnie oczarował. Gorąco polecam :)
* Artykuł nie jest sponsorowany

38 komentarzy:

  1. Och, jak pięknie i smacznie! Już czuję ten aromat... :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niesamowicie apetycznie :) Takie danie pobudzające kubki smakowe uwielbiam :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie oczy cieszy. Dobrze Kasiu, ze pokazałaś opakowanie makaronu, będe wiedziała czego szukać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu :* A makaron gorąco polecam :) Buziaki :*

      Usuń
  4. Bardzo fajne danie. Na pewno smak rewelacyjny! :)
    Lubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że borowiki to mój przysmak :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie!

    http://www.cleangoodfood.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie prezentuje się wyśmienicie. Szpinak, śmietana i gałka muszkatołowa to bardzo udane połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - gałka muszkatołowa nadaje szpinakowi cudownego smaku. Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  7. A jaka do tego wszystkiego cudna nazwa tego dania! Na każdym zrobi wrażenie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i wierzę, że takie też jest w rzeczywistości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Wygląda pysznie, uwielbiam makarony z grzybami <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym taki obiad :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już dawno nie jadłyśmy nic grzybowego a to danie tak pysznie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi i wygląda bardzo wykwintnie :)
    I ten makaron bardzo mi się podoba ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem typową makaroniarą, więc Twoja propozycja idealnie trafiła w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Góra grzybów, pyszny sos i niepowtarzalny makaron - to jest dopiero bomba! :)

    OdpowiedzUsuń