2017-03-02

Hummus z ciemnej ciecierzycy

Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)
hummus z ciemnej ciecierzycy
 Potrzebne składniki 

- 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
- 80 g pasty Tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
- woda (około 75 ml)
- sól do smaku

 Przygotowanie 
KROK 1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.

KROK 2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.
pasta z ciecierzycy
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą i przechowujemy w lodówce do około 7 dni.

Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.
Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

44 komentarze:

  1. Być może taka propozycja raz, a dobrze przekonałaby mnie do hummusu. Musi być pyszny. Bardzo mi się podoba sposób podania. Udekorowany po królewsku :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Mam nadzieję, że się przekonasz, a to wszystko dla smaku, zdrowia i urody :D Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  2. Bardzo lubię hummus i często go przygotowuję. Twoja propozycja podania jest wspaniała. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podany, aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeapetyczne smarowidło kanapkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jaki fajny coś idealnego dla mnie mi to trochę przypomina pysznie ubity krem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie, z resztą jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie domowe pasty ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyyycha! Dlaczego musiało się okazać, że jestem uczulona na sezam?!;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej :( Ale szkoda... Ja mam tak z krewetkami, mogę tylko popatrzeć...

      Usuń
  9. Pięknie wygląda. Mam ochotę skosztować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow. Kiedyś jadłam i smakowało mi. Herbie skosztowalabym twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam hummus pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam hummus, a takiego jeszcze nie próbowałam, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki wydaje się być gładki i kremowy <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio stałam się wielką fanką hummusu, ale robiłam go na bazie zwykłej ciecierzycy. Teraz muszę wypróbować tej ciemnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Koniecznie - z ciemnej ciecierzycy jest bardziej wyrazisty :D

      Usuń
  15. Nie znałam wcześniej ciemnej ciecierzycy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis ! W końcu się przekonałam, że przygotowanie humusu nie jest takie trudne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  17. Chyba największą zbrodnią jest przygotowanie humusu i...niedoprawienie go. Twoja wersja jest trafiona w punkt! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham dania wegańskie, a ten hummus wygląda na bardzo smaczny. Moim ostatnim odkryciem kulinarnym jest restauracja azjatycka w stolicy, gdzie zjadłem między innymi wegański ramen: http://lulubar.pl/weganski-ramen/ ,który bardzo mi przypadał do gustu i z pewnością jeszcze nie raz odwiedzę ten lokal.

    OdpowiedzUsuń