2016-12-09

Placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty. Kiedy dodamy im odrobiny charakteru w postaci ostrej papryki oraz wyjątkowego smaku suszonych pomidorów, to zupełnie je odmienimy. W tym połączeniu składników, placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym sosem pomidorowym. Gorąco polecam :)
Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
 Potrzebne składniki 

- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (zapobiegnie ciemnieniu placków)
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżego koperku
- ostra papryka mielona
- szczypta kurkumy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

 Przygotowanie 
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, startą cebulę, posiekany koperek oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej wraz 1 łyżką śmietany, ostrą papryką, kurkumą, solą i pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
Placki po usmażeniu odsączmy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Do ich przygotowania polecam Polski Olej rzepakowy, który jest świetny do smażenia - placki nie przypalają się i ładnie rumienią. Od pewnego czasu ten olej oraz mąka Szymanowska są moimi stałymi pomocnikami w kuchni :)
Gotowe placki podajemy z sosem czosnkowym, pomidorowym lub kwaśną śmietaną.
Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

Pikantne placki ziemniaczane z suszonymi pomidorami

35 komentarzy:

  1. Piękne i smaczne placki! Suszone pomidory nadają im charakteru :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam. Skusiłabym się na jednego. Tak apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi teraz narobiłaś ochoty na placki ziemniaczane. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz je jadłam. Twoja wersja bardzo mnie kusi. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy warzywne placki na obiad, zwłaszcza ziemniaczane, choć do tej pory robiłam je tylko w wersji tradycyjnej. Ojj, trzeba będzie pokusić się o modyfikacje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak - serdecznie polecam to połączenie :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  5. Takich jeszcze nie robiłam, a placki uwielbiam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie placuszki to coś dla mnie :)mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W pikantnej wersji placków nie znałam 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Te Twoje placuszki kuszą mnie nie od dziś! Gdybym tylko mogła sobie na takie pozwolić... :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie wczoraj na kolację też były placuszki ziemniaczane, tyle, że w wersji klasycznej. Pyszotka! :) Dawno nie jadałam. Takie też bym z chęcią zjadła. Wyglądają super apetycznie. Lubię suszone pomidory. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam placki ziemniaczane praktycznie w każdej wersji, z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam ale mam przeczucie ze by mi sie podobało

    OdpowiedzUsuń
  11. Z kurkumą, koprem i suszonymi pomidorkami jeszcze nie próbowałam :) Jak zwykle narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie placki to ja bym jadł bez opamiętania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O tak, z jakimś gęstym sosem muszą naprawdę super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnóstwo aromatu w tych placuszkach! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń