2016-05-03

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze. To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Potrzebne składniki

CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży 
- 3 jajka 
- 150 g masła 
- ziarenka wanilii 
- szczypta soli 

WSAD OWOCOWY 
- 400 g rabarbaru 
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego 
- 1,5 łyżki cukru 

KRUSZONKA 
- 1 szklanka mąki 
- 0,5 szklanki cukru 
- 100 g zimnego masła 
- ziarenka wanilii 

DODATKI 
- cukier puder (opcjonalnie) 
____________________________
FORMA: 25 cm x 35 cm

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 15 - 20 minut (do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza). Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
KROK 3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
KROK 4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki. Następnie dodajemy do nich 1,5 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
KROK 5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz ziarenka wanilii (opcjonalnie), energicznie zagniatamy i kruszymy w dłoniach. Kruszonkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia. 
KROK 6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego (z kawałkami lub całymi owocami) *.

* Do przygotowania ciasta możemy użyć innego, ulubionego dżemu. Świetnie sprawdzi się dżem truskawkowy, porzeczkowy, malinowy lub jabłkowy.
KROK 7. Następnie na warstwie dżemu układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
KROK 8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.

PORADY
Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi zmian temperatury.

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ostygnąć ciastu przez około 20 minut.

Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu.

 Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Do ciasta możemy dodać także inne ulubione owoce.

Do rabarbaru świetnie pasują jabłka oraz truskawki.

ciasto z kruszonką
Smak rabarbaru oraz samej kruszonki możemy wzbogacić o cynamon.
ciasto drożdżowe z rabarbarem

44 komentarze:

  1. wspaniałe ciacho! :) ja też już szalałam z rabarbarem w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi kobieto narobiłaś smaku na wieczór! Chyba nie zasnę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasto drożdżowe. Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami u babci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz już pomału zaczyna się sezon na rabarbar

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite ciacho! i cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne ciacho! Pewnie by mi bardzo smakowało :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ciasto przenosi nas w smaki dzieciństwa, więc myślę, że przypadłoby do gustu ;)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciacho. Bardzo takie lubię i pamiętam, że u mnie w domu często takie się piekło :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na posłodzenie rabarbaru dżemem. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rabarbar mam w ogrodzie, więc ciacho na pewno będzie zrobione . Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę udanych i smacznych wypieków :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wspaniałe ciasto :) mam podobne wspomnienia z dzieciństwa rabarbaru z cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny foto-instruktaż! Drożdżowe z rabarbarem to klasyka sezonu rabarbarowego, nie sposób go nie kochać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeju... Wygląda tak smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Drożdzowe, rabarbar i kruszonka do połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I takie ciasto to dla mnie kwintesencja nadchodzącego wielkimi krokami lata! :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie pyszności , remot mieszkania uniemożliwia mi pieczenie ciasta.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Upieklam Kasiula! Co prawda z truskawkami,ale wyszlo pyszne:) bardzo fajny przepis,prosty i przyjazny dla poczatkujacych,dzieki!

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto przepyszne pulchne mięciutkie bardzo bardzo smaczne jestem zachwycona tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis. Ciasto wyszło idealne :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń