To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze. To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować!
Potrzebne składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 150 g masła
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
WSAD OWOCOWY
- 400 g rabarbaru
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżki cukru
KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- ziarenka wanilii
DODATKI
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 - 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
KROK 3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
KROK 4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
KROK 5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
KROK 6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego*.
* najlepszy będzie ten z kawałkami lub całymi owocami wiśni.
KROK 7. Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
KROK 8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę* do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.
* blaszka 25 cm X 35 cm
Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
wspaniałe ciacho! :) ja też już szalałam z rabarbarem w tym roku:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAle mi kobieto narobiłaś smaku na wieczór! Chyba nie zasnę :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasto drożdżowe. Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami u babci ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ach te smaki dzieciństwa... :D
UsuńTeraz już pomału zaczyna się sezon na rabarbar
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię ten sezon :D
Usuńale smakowite ciacho! i cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNajlepsze! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńAle świetne ciacho! Pewnie by mi bardzo smakowało :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto przenosi nas w smaki dzieciństwa, więc myślę, że przypadłoby do gustu ;)
UsuńWspaniałe ciacho. Bardzo takie lubię i pamiętam, że u mnie w domu często takie się piekło :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńFajny pomysł na posłodzenie rabarbaru dżemem. Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRabarbar mam w ogrodzie, więc ciacho na pewno będzie zrobione . Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych i smacznych wypieków :D Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ciasto :) mam podobne wspomnienia z dzieciństwa rabarbaru z cukrem :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńŚwietny foto-instruktaż! Drożdżowe z rabarbarem to klasyka sezonu rabarbarowego, nie sposób go nie kochać :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D Uwielbiam ją :D
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeju... Wygląda tak smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDrożdzowe, rabarbar i kruszonka do połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) :) :)
UsuńI takie ciasto to dla mnie kwintesencja nadchodzącego wielkimi krokami lata! :) Pychota!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAż chce się polizać ekran :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie pyszności , remot mieszkania uniemożliwia mi pieczenie ciasta.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUpieklam Kasiula! Co prawda z truskawkami,ale wyszlo pyszne:) bardzo fajny przepis,prosty i przyjazny dla poczatkujacych,dzieki!
OdpowiedzUsuńGosia
Super! :) Bardzo się cieszę <3
UsuńCiasto przepyszne pulchne mięciutkie bardzo bardzo smaczne jestem zachwycona tym przepisem
OdpowiedzUsuń