2016-04-02

Coleslaw z włoskiej kapusty

Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremowego majonezu. 
Coleslaw z włoskiej kapusty
Potrzebne składniki

- 1 mała główka włoskiej kapusty
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- mały pęczek natki pietruszki

SOS
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
-  2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 spore łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w małą kostkę, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki siekamy. 

KROK 2. Majonez mieszamy z mlekiem, octem jabłkowym, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do pokrojonych warzyw - dokładnie mieszamy.
Coleslaw z włoskiej kapusty
Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Najlepsza jest po około 2 - 3 godzinach.

* zdjęcie przedstawia surówkę tuż po zrobieniu. Po leżakowaniu coleslaw jest bardziej spójny.
Coleslaw z włoskiej kapusty
Do przygotowania surówki użyłam kremowego majonezu od firmy Folwark. 
Coleslaw z włoskiej kapusty

10 komentarzy: