2016-02-18

Łosoś duszony w białym winie

Propozycja na delikatnego i soczystego łososia duszonego w białym winie, otulonego koperkową nutą. Rybka jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy ryb :)
Łosoś duszony w białym winie
Potrzebne składniki

- filet z łososia
- kieliszek białego wina
- plaster masła
- sól do smaku
- pieprz czarny
- koperek suszony

Przygotowanie
Filet z łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze porcje, które oprószamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Doprawione filety smażymy z obu stron przez 1 minutę na rozgrzanym maśle (możemy użyć klarowanego), a następnie zalewamy całość białym winem i posypujemy wierzch ryb koperkiem. Patelnię przykrywamy i dusimy rybę około 7 minut. Gotowego łososia podajemy z ulubionymi dodatkami np. ryżem i świeżą surówką.

14 komentarzy:

  1. Musi być pyszna. Lubie takie soczyste ryby - chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś to dla mnie jeden z tych gatunków ryb, który docenia się nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Przynajmniej raz w tygodniu staram się aby pojawił się na talerzu jako danie główne i jak najczęściej w formie przekąski (w tej roli najczęściej łosoś wędzony). Twoja propozycja jak zwykle kusi już samym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia, ale z winem jeszcze nie przygotowałam tej ryby. Fajny przepis. Bardzo apetycznie przygotowany łosoś. Aż chce się sięgnąć go przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie! Uwielbiam połączenie łososia i koperku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ogólnie lubię ryby, a mój chłop wprost je uwielbia więc myślę że taki obiad byłby ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń