2016-01-11

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione farszem z delikatnego mięsa cielęcego, ryżu i kaszy perłowej. Całość podana z lekkim, domowym przecierem pomidorowym oraz świeżą natką pietruszki.
Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową
Potrzebne składniki

- 1 główka włoskiej kapusty
- 150 g kaszy perłowej
- 150 g ryżu
- 500 g cielęciny
- 1 cebula biała
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka masła
- olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYPRAWY
- czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
- pieprz (czarny i biały)
- sól do smaku

DODATKI
- bulion
- przecier pomidorowy

Przygotowanie
KROK 1. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż i kaszę perłową dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ryż, kaszę perłową, łyżkę śmietany i zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonej liśćmi kapusty brytfance, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1 godzinę.
Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową
Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym i świeżą zieleniną. 

2 komentarze: